ARABICA 100% KOPI LUWAK - CERTYFIKAT
GAYO z ACEH INDONESIAN FLAVOUR
Lekko kwiatowy aromat leśnych ziół i mchu, delikatna słodycz, pełne body, akcent czekoladowy i waniliowy przy odpowiedniej kwasowości daje tej kawie najbardziej charakterystyczny smak. Przez swoje właściwości jest uważana za jedną z najlepszych kaw na świecie. Uprawiana na wyżynach Sumatry kawa arabika Gayo, jest jednym z wiodących towarów pochodzących z tamtejszych plantacji. Rozległe obszary położone na wysokości 1200-1500 m n. p. m. są odpowiedzialne za eksport największej ilości indonezyjskiej kawy, nieprzerwanie od ponad 112 lat. Od wielu lat uprawą kawy zajmują się zamieszkali tam tradycyjni rolnicy, którzy nie zwykli używać związków chemicznych i nawozów do uprawy. Plantacje 90-ciu procent z nich, prowadzone są w duchu naturalnego, tradycyjnego i zdrowego rolnictwa. Pokolenia plantatorów zamieszkują tamtejsze obszary od lat, sama nazwa „Gayo” odnosi się do pierwotnego plemienia osiadłego w tamtym regionie. Obszar plantacji obejmuje ok 81 000 hektarów (Bener Meriah - 42 000 ha, Aceh Tengah - 39 000 ha) i rocznie wypływa z niego ok 500-800 kg kawy Wild Coffee Luwak Gayo. Tamtejsi rolnicy, pracujący w ramach indonezyjskiego stowarzyszenia „Wild Coffee Luwak Farmers”, produkują wyłącznie ziarna czystej i dzikiej kawy Arabika 100% Gayo Kopi Luwak o wysokiej jakości i doskonałym smaku. Plantacja, z której kupujemy zieloną kawę przetwarza ją we własnym zakresie i jednocześnie zarządza około 25 lokalnymi rolnikami, którzy są w stanie dostarczać im regularnie jednorodny towar a ziarna kawy zbierane są tylko na otwartych terenach. Plantacja stosuje wyłącznie organiczne metody uprawy oraz jest pod stałą kontrolą Control Union Certtifications oraz Gayo Cuppers Team.