OWOC KOPRU WŁOSKIEGO
Zawartość opakowania: 50 g
Skład: 1 g produktu zawiera 1 g owoców kopru włoskiego odmiany gorzkiej (Foeniculum vulgare Miller sp. Vulgare var. vulgare, fructus).
Przeciwwskazania: Uczulenie na koper włoski, rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae dawniej Umbelliferae) (anyż, kminek, seler, kolendra i koper) lub anetol.
Ostrzeżenia i środki ostrożności: Z powodu braku wystarczających danych nie zaleca się stosowania u dzieci do 4 lat. Przed zastosowaniem należy poradzić się lekarza
Ciąża i karmienie piersią: Ze względu na brak wystarczających danych stosowanie produktu leczniczego w czasie ciąży i karmienia piersią nie jest zalecane.
Prowadzenie pojazdów i obsługiwanie maszyn: Nie badano wpływu produktu leczniczego na prowadzenie pojazdów i obsługę maszyn.
Dawkowanie:
Dorośli: 1 łyżeczkę (ok. 2 g) zalać szklanką (250 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance świeżo przygotowanego naparu.
Dawka dobowa leku wynosi 4,5-7,5 g.
W objawowym leczeniu łagodnych, skurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych w tym wzdęć i wzdęć z oddawaniem wiatrów:
Młodzież powyżej 12 lat: 1 łyżeczkę (ok. 2 g) zalać szklanką (250 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance świeżo przygotowanego naparu.
Dawka dobowa leku wynosi 4,5-7,5 g.
Dzieci od 4 do 12 lat: 1 łyżeczkę (ok. 2 g) zalać szklanką (250 ml) wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut. Pić 3 razy dziennie po ½ szklanki świeżo przygotowanego naparu w przypadku wystąpienia niewielkich i przemijających objawów.
Dawka dobowa leku wynosi 3-5 g.