Koper Szmaragd
Odmiana średnio późna, dająca bardzo wysokie plony. Jest idealna zarówno w uprawie na zielono jak i do kwaszenia. Świetnie nadająca się do spożycia w każdy możliwy sposób, łącznie z suszeniem i mrożeniem, a nawet produkcją olejków eterycznych. Rośnie na praktycznie każdej glebie i stanowisku.
Zalety:
- Charakterystyczny, silny aromat idealnie komponujący się z daniami.
- Konieczny dodatek przy kwaszeniu ogórków,
- Mało wymagający,
- Nadaje się do zamrażania.
Ciekawostki:
- Koper używany był już w starożytności i przypisywano mu mnóstwo zastosowań. Do Polski dotarł w XVII wieku i był uważany za lecznicze zioło o właściwościach magicznych.
- Jest atrakcyjny dla pszczół, warto posiać go pomiędzy ogórkami aby pomóc w ich zapyleniu
Wysiew:
- Wysiew od marca do sierpnia
- Rzędy co 10-30 cm.
- Zbiór w kwietniu-wrześniu.