KOPER SUSZONY ŁODYGA 250g
Suszona łodyga kopru - koper jest powszechnie uprawiany na terenie całej Europy, ale prawdopodobnie przybył tutaj z terenów południowo-zachodniej Azji. Uważany był za roślinę magiczną, która chroni przed uderzeniami piorunów, złymi snami i demonami. Jego wielowiekowa historia sięga czasów starożytnych, gdyż pędy kopru znajdowano nawet w grobowcach egipskich faraonów. Dzisiaj ma nieco bardziej prozaiczne znaczenie, ale w każdej kuchni nadal może być przyprawą iście magiczną - z racji swoich walorów smakowych i właściwości.
Zastosowanie: to niezbędny dodatek do przepysznych przetworów, kiszonek i marynat. Niepowtarzalny zapach tej przyprawy zmienia nie do poznania każdą słoną lub kwaśną potrawę. Łodygi idealnie nadają się jako dodatek do ogórków kiszonych i konserwowych, grzybków, marynowanej cebuli i papryki oraz wielu innych przekąsek i domowych weków. Jest to jedno z ważniejszych zastosowań łodyg kopru, wszak nie wszystkie przetwory robimy, kiedy dostępny jest on w postaci świeżej. Ponadto napar z kopru można używać jako okłady na bolące miejsca lub stany zapalne. Można z nich przyrządzić napar, gotując je kilka minut. Same łodygi nie nadają się do spożycia, ponieważ są twarde i mogą prowadzić do zachłyśnięcia.
Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!
Masa jednej sztuki: 250g
Kraj pochodzenia: Polska