KOPER SUSZONY 1KG liść kopru, naturalny, aromatyczny koperek
✅ Zasmakuj w wonnym suszonym koprze!
Koper jest rośliną, którą jako pierwsi poznali Rosjanie. Dzięki nim jego uprawa została spopularyzowana na cały świat. Dlaczego? Dlatego, że jak Rosja długa i szeroka cała koprem stoi, bowiem roślina ta odporna jest na mrozy i może być uprawiana nawet w okolicach Syberii.
Koper kiedyś uznawany był wyłącznie jako ziele lecznicze. Nie bez powodu Anglicy określają go słowem dill, pochodzącym od słowa usypiać. Dzisiaj gości na stołach całego świata, a Polakom, zarówno świeży, jak i suszony koperek igiełka, kojarzy się głównie z młodymi ziemniaczkami.
✅ Jakie działanie ma suszony koperek igiełka?
- Działa uspokajająco i w tym celu najlepiej wykonać z niego napar.
- W każdej postaci wspomaga procesy trawienne. Często znajdziemy go w składzie wszelkich herbatek na trawienie lub wspomagających odchudzanie.
- Obniża ciśnieni krwi jest to szczególnie istotne dla osób, u których występują zaburzenia ciśnienia. Dzięki naparowi z kopru, można wspomóc jego stabilizację.
- Działa kojąco na cały układ pokarmowy. I nie chodzi tylko o wspomniane wspomaganie trawienia. Kolejno: pomaga zwalczyć nieprzyjemny zapach z ust, koi podrażniony żołądek i sprzyja pozbywaniu się wzdęć.
- Walczy z bezsennością pomaga ukoić nerwy i zebrać myśli, dlatego pity wieczorem, pozwala szybciej się odprężyć i usnąć.
✅ Zastosowanie w kuchni
Suszony koperek w postaci aromatycznych igiełek jest idealnym dodatkiem do świeżych ziemniaków, przeróżnych surówek i zdrowych sałatek. Koper wyróżnia się spośród innych przypraw swoimi wyjątkowymi walorami smakowymi oraz charakterystycznym, pobudzającym apetyt zapachem. Polskie kucharki chętnie używają go jako dodatku do pikantnych, słonych i kwaśnych potraw z jaj i mięsa oraz tradycyjnych zup. Każdy zna młode ziemniaczki z świeżym lub suszonym koperkiem podawane do niedzielnego obiadu smak, który na samą myśl sprawia, że człowiek głodnieje.
✅ Z jakimi daniami najlepiej się komponuje?
Choć w zasadzie można rzec, że jeżeli ktoś lubi smak i aromat tej rośliny to nie ma ograniczeń w stosowaniu suszonego kopru, to są pewne dania, do których pasuje wręcz wyśmienicie:
- posypka na ziemniaki, warzywa, ryż, kaszę
- dodatek do marynat mięsnych lub rybnych
- składnik sosów do sałatek
- posypka do wytrawnych wypieków (bułki, przekąski) lub kanapek z jajkiem lub/i warzywami
- dodatek do jednoskładnikowych herbat ziołowych
▶️ SKŁAD
- WARTOŚCI ODŻYWCZE: WARTOŚĆ W 100G
- Wartość energetyczna kcal: 188 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 787 kJ
- Tłuszcz: 1,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 48,5 g
- w tym cukry: 0 g
- Błonnik: 21,4 g
- Białko: 16,2 g
- Sól: 0,02 g
▶️ INFORMACJE DODATKOWE
- Nazwa łacińska: Anethum graveolens folia
- Opis towaru: Koperek suszony igiełka to rodzaj koperku o wyrazistym zapachu i słodkim, delikatnym smaku. Różni się wizualnie do tradycyjnego koperku, gdyż ma grubsze i dłuższe ziarenka, wyglądające nieco jak igła. Stanowi doskonały dodatek do ziemniaków, marynat, sosów czy sałatek.
- Składniki: 100% koper igiełka.
- Data ważności: 02/2025
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sałatek, do sosów i marynat, do ryb, do naparów zdrowotnych
- Smak: łagodny, ziołowy