Koper Lukullus
Aromatyczny i obficie ulistniony, nadaje się również jako dodatek do potraw. Może być również przechowywany w zamrażalniku. Rośnie na praktycznie każdej glebie i stanowisku, jednak najlepiej aby miał pod dostatkiem azotu i wilgoci. Może być wysiewany do grządek lub pomiędzy inne warzywa, jak marchew, pietruszka, cebula, sałata.
Zalety:
- Charakterystyczny, silny aromat idealnie komponujący się z daniami.
- Konieczny dodatek przy kwaszeniu ogórków,
- Mało wymagający,
- Nadaje się do zamrażania.
Ciekawostki:
- Koper używany był już w starożytności i przypisywano mu mnóstwo zastosowań. Do Polski dotarł w XVII wieku i był uważany za lecznicze zioło o właściwościach magicznych.
- Jest atrakcyjny dla pszczół, warto posiać go pomiędzy ogórkami aby pomóc w ich zapyleniu.
Wysiew:
- Wysiew co trzy tygodnie od kwietnia do sierpnia w rzędy co 10-30 cm.
- Zbiór w czerwcu-wrześniu, warto zapewnić mu odpowiednie warunki do rośnięcia, czyli podlewaną ziemię i nawiezioną azotem.