Koper Krezus
Odmiana świetnie nadająca się do spożycia w każdy możliwy sposób, łącznie z suszeniem i mrożeniem. Rośnie na praktycznie każdej glebie i stanowisku, jednak powinna ona mieć odczyn jak najbardziej obojętny. Może być wysiewany do grządek, lub pomiędzy inne warzywa, jak marchew, pietruszka, cebula, sałata.
Zalety:
- Charakterystyczny, silny aromat idealnie komponujący się z daniami.
- Konieczny dodatek przy kwaszeniu ogórków,
- Mało wymagający,
- Nadaje się do zamrażania.
Ciekawostki:
- Koper używany był już w starożytności i przypisywano mu mnóstwo zastosowań. Do Polski dotarł w XVII wieku i był uważany za lecznicze zioło o właściwościach magicznych.
- Jest atrakcyjny dla pszczół, warto posiać go pomiędzy ogórkami aby pomóc w ich zapyleniu.
Wysiew:
- Wysiew co trzy tygodnie od marca do sierpnia
- Rzędy co 20 cm.
- Zbiór w maju-październiku.