Koper Herkules
Odmiana kopru charakteryzująca się silnym aromatem, często dzięki temu używany jest przy kwaszeniu. Obficie ulistniony, nadaje się również jako dodatek do potraw. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, zupełnie jak heros od którego imienia został nazwany. Może być również przechowywany w zamrażalniku. Rośnie na praktycznie każdej glebie i stanowisku, jednak najlepiej aby miał pod dostatkiem azotu i wilgoci. Może być wysiewany do grządek, lub pomiędzy inne warzywa, jak marchew, pietruszka, cebula, sałata.
Zalety:
- Charakterystyczny, silny aromat idealnie komponujący się z daniami.
- Konieczny dodatek przy kwaszeniu ogórków,
- Mało wymagający,
- Nadaje się do zamrażania.
Ciekawostki:
- Koper używany był już w starożytności i przypisywano mu mnóstwo zastosowań. Do Polski dotarł w XVII wieku i był uważany za lecznicze zioło o właściwościach magicznych.
- Jest atrakcyjny dla pszczół, warto posiać go pomiędzy ogórkami aby pomóc w ich zapyleniu.
Wysiew:
- Wysiew co trzy tygodnie od kwietnia do sierpnia w rzędy co 10-30 cm.
- Zbiór w czerwcu-wrześniu,
- Najlepiej rośnie na glebie wilgotnej i zasobnej w azot.