Gellwe
KONFITUREX
Cechy
na 1 kg owoców 350 g cukru, zapobiega pleśnieniu
Sposób przygotowania, stosowania i warunki przechowywania
Przygotowanie i stosowanie
Zawartość opakowania wystarczy do przygotowania konfitury lub dżemu z 1 kg owoców + 350 g cukru.
Sposób przyrządzania:
Owoce starannie umyć, wypestkować i rozdrobnić wg uznania. 1 kg tak przygotowanych owoców wymieszać dokładnie z zawartością 1 opakowania Konfiturexu. Owoce zagotować ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać 350 g cukru i całość gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać przez około 1 minutę do zaniku piany lub usunąć pianę. W przypadku większych kawałków owoców, całość gotować 3 minuty. Gorącą konfiturę lub dżem nalewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamykać. Układać do góry dnem na ok. 5 minut.
Ważne: należy przestrzegać podanej kolejności!
Warto wiedzieć: aby konfitury zachowały piękny kolor i wyrazisty smak (szczególnie ze słodkich owoców), należy dodać szczyptę kwasu cytrynowego Gellwe.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.