Konfitura z borówki amerykańskiej bez cukru 220G, wytwarzana jest w rodzinnym gospodarstwie Zielono Mi, które od lat specjalizuje się w rozwoju plantacji oraz produkcji owoców borówki amerykańskiej. Ta pasja znalazła swoje drugie oblicze w postaci domowych specjałów, wytwarzanych według rodzinnej receptury pod brandem Przetwory z Borówki, które od 2016r należą do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
- Jagody borówki amerykańskiej zawierają witaminy: C, A, B1, B2 i PP, są również źródłem żelaza, fosforu i wapnia, mają dużo pektyn i są nadzwyczaj słodkie (ponad 15% cukrów), a ich wartość energetyczna jest niewielka – 100 g owoców zawiera tylko 61 g kalorii. Badania naukowe dowodzą, że owoce borówki amerykańskiej wykazują wyjątkowo silne działanie antyoksydacyjne.
Konfitura z borówki amerykańskiej jest idealna do:
- pysznych kanapek z białym twarogiem
- zwykłej bułeczki posmarowanej masłem i konfiturą
- rogalików, kruchych ciast i ciasteczek
- tortów
- pączków, bułeczek drożdżowych
- naleśników
- pancakes
- serów
Skład: borówka amerykańska 95g, pektyny 5g. Produkt pasteryzowany, bezglutenowy, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Domowa Konfitura z Borówki Amerykańskiej powstaje na podstawie rodzinnej receptury.