Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 73,89 zł
- Koncentrat do Wyrobu Piwa Lager Coopers 1,7kg
- 83,88 zł z dostawą
- 65,00 zł
- PIWO domowe COOPERS STOUT brewkit 1,7kg
- 74,99 zł z dostawą
Koncentrat do wyrobu piwa piwo LAGER 1,7 kg (5497554925)
Sprzedający PIWOSZ-POZNAN
poleca 99,10%
|
654
Opis
dostępne od ręki!
Tradycyjne australijskie jasne piwo o złocisto-słomkowym odcieniu. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Piwo jasne pełne o lekkim,orzeźwiającym smaku.
Charakterystyka produktu:
Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa.
Każda z puszek zawiera:
- 1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów(Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód).
- torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem).
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:
ilość cukru |
moc piwa |
1000g |
5,2% |
500g |
4,6% |
450g |
4% |
250g |
3,4% |
Użytkowanie:
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie.
POTRZEBNE WYPOSAŻENIE
koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich)
1 kg cukru (sacharozy) lub -glukoza lub -np.:ekstraktsłodowy light czy -Enhancer
- woda
- cukromierz
- balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok. 30 l
- rurka fermentacyjna
- łyżeczka miarowa do cukru
- kapslownica
- kapsle
- butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle.
Kolejne etapy przygotowania piwa to:
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu.Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać,że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga:koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa).
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni
.
Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).
- nowe oryginalne opakowanie prosto od producenta
- paragon lub faktura VAT
- wysyłka w 24h
- towar dostępny od ręki
- u nas na dostawę nie czekasz 2 tygodnie!
- instrukcja obsługi w języku polskim
- zapraszamy do kupna!
- PAMIĘTAJ! KUPUJESZ U OFICJALNEGO DYSTRYBUTORA
XPIW
-
Warunki płatnościPłatności mogą Państwo dokonać na trzy sposoby:
1) przy odbiorze przesyłki
2) przelew na nasze konto
3) szybki e-przelew lub karta kredytowa -
Termin realizacji i koszty przesyłkiTermin realizacji zamówienia w większości przypadków, wynosi 1-2 dni roboczych, od momentu złożenia zamówienia.
-
Pora dostarczenia przesyłkiFirma kurierska dostarcza przesyłki w godzinach 9 - 17. Z powodu złożoności procedury dostawy nie jesteśmy w stanie zagwarantować, ani dokładnie określić daty i godziny doręczenia przesyłki. Prosimy jednak o wpisanie w formularzu zamówienia preferowanej pory dnia (zakres 3-4 godzin) tak, aby pracownik firmy kurierskiej miał większe szanse zastania Państwa pod wskazanym adresem.
-
Dostępność produktówW związku z charakterem działania naszego sklepu internetowego, jego możliwością objęcia zasięgiem całego kraju, jesteśmy konkurencyjni zarówno w zakresie cen, terminów realizacji, jak i dostępności produktów.
-
Zwrot lub wymiana towaruJeżeli dostarczony towar był zgodny ze złożonym przez Państwa zamówieniem, a mimo to chcecie Państwo z niego zrezygnować, istnieje możliwość odesłania produktów w ciągu 14 dni roboczych od daty odbioru (na własny koszt) wraz z dowodem zakupu oraz z wypełnionym formularzem zwrotu.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.