oczyszcza układ pokarmowy
- odtruwa organizm
- wspomaga walkę z pasożytami
- znacznie poprawia stan skóry, włosów i paznokci
- wzmacnia układ mięśniowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko urazów i przyśpieszając gojenie się ran oraz regenerację po złamaniach
Ziemia okrzemkowa to skały organogeniczne, powstałe z pancerzyków glonów jednokomórkowych okrzemek. Zawiera szczątki innych organizmów, detrytyczny kwarc, substancje iglaste i związki żelaza. Jest biała lub ma barwę żółto - białą i miękką konsystencję o charakterze porowatym.
Ziemia okrzemkowa spożywcza nazywana jest ziemią diatomową lub diatomitem. Jest specjalnie oczyszczana, by mogła mieć zastosowanie w celach spożywczych. Zawiera 85% krzemionki, która jest źródłem naturalnego krzemu, istotnego dla pracy całego organizmu. Zawiera też wapń, sód, magnez, żelazo i inne mikroelementy.
Ziemia okrzemkowa ma zastosowanie w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych bakterii i pasożytów. Badania naukowe z 1972 r., które prowadził dr Carlisle dowiodły, że dieta uboga w krzem może prowadzić do deformacji szkieletu. Kolejne - w 1993 r. dowiodły, że z użyciem krzemu można poprawiać gęstość kości udowej u kobiet chorych na osteoporozę. Obecnie przyjmuje się, że ziemia okrzemkowa wpływa na właściwą pracę serca i obniżenie poziomu cholesterolu (z uwagi na zawartość: wapnia, krzemu, żelaza i magnezu). Jej regularne spożywanie jest uważane za wspomagające w neutralizowaniu bakterii i pasożytów.
1 – 2 łyżki wymieszać z ulubionym napojem. Zaleca się stosować produkt raz dziennie – rano, przed posiłkiem.
Przechowywać w suchym miejscu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.