Kompletny zestaw do produkcji domowego wina Biowin 400000 ZW15
Winiarstwo domowe staje się coraz bardziej popularnym hobby. Na działkach i w ogrodach powstają miniwinnice. Podczas spotkań towarzyskich goście zachwycają się sporządzonymi przez gospodarzy trunkami. Zadziwieni, że można samemu stworzyć wspaniałe, niepowtarzalne wina i nalewki, dorównujące jakością tym, kupowanym w sklepach. Przybywa specjalistycznych czasopism. Pojawia się coraz więcej książek poświęconych winiarstwu domowemu. Miłośnicy wina zakładają własne strony internetowe, na których wymieniają się przepisami, pytają, dyskutują… Drodzy Państwo, dołączcie do ich grona, zacznijcie swoją własną przygodę z winem!
Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji
W natłoku powtarzalnych produktów handlowych pragniemy stworzyć własne kompozycje alkoholowe, o wyjątkowym smaku, pięknej barwie i aromacie. Wina gronowe i owocowe, mocne i słabe, słodkie lub wytrawne, a także nalewki - wszystko to można przygotować we własnym domu i przechowywać w domowej piwniczce.
Zestaw zawiera:
Balon szklany wąskootworowy przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
Rurka fermentacyjna wykonana z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiada duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji.
Korek do balonu z atestowanego tworzywa sztucznego - niezbędne uzupełnienie balonu. Montujemy w nim rurkę fermentacyjną
Wężyk do zlewania wina, w skład którego wchodzą:
- elastyczny wężyk PCV o długości 2 m i średnicy 8 mm,
- rurka szklana ( z otworem wlotowym kilka centymetrów od jej trzonu, w celu zapobiegnięcia zaciągania osadu z dna balonu),
- plastikowy zacisk ( ułatwiający kontrolowanie szybkości zlewania płynu),
Szlachetne drożdże winiarskie. Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu. -Drożdże oferowane są w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20ml. Widać je w saszetce w postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.
Pożywka dla drożdży. Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.
Cukromierz/winomierz - służący do przygotowania moszczu oraz obliczenia zawartości alkoholu w winie. Probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt
Klarowin - skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10 l płynu.
Pirosiarczyn potasu (PP) - środek chemiczny powszechnie stosowany do stabilizacji moszczów i win. Może być również stosowany do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu potasu.