Witam allegrowiczów !!!
W związku z remanentem w mieszkaniu pozbywam się rzeczy niepotrzebnych.
Sprzedaję =nowy komplet garnków szwajcarskiej firmy VISSER.
Garnki dostałem w prezencie ale żona ma inną koncepcję gotowania. Cóż żony wiedzą wszystko najlepiej...
ZALETY STALI SZLACHETNEJ< Z KTÓREJ WYPRODUKOWANO NACZYNIA VISSER:
Trwałość
Naczynia są wykonane z jednego z najmocniejszych, najwytrzymalszych i najtwardszych metali używanych w produktach. Naczynia są odporne na wykruszanie, wgniatanie się, pękanie, zadrapywanie i zarysowywanie się nawet przy trudnych warunkach użytkowania.
Odporność na korozję
Znakomita zdolność do znoszenia wszelkich warunków atmosferycznych oraz odporność na kwasy żywnościowe, detergenty – bez ryzyka plamienia czy matowienia
Zdolność zachowywania czystości
W codziennym użytkowaniu wystarczy użyć ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Trudniejsze zabrudzenia jak ślad po płomieniu kuchenki czy resztkach przypalonej żywności należy usunąć dobrym środkiem do czyszczenia stali szlachetnej
Walory smakowe
Absolutnie nie wpływa nawet na najdelikatniejsze smaki co czyni z niej standard dla naczyń kuchennych używanych zarówno przez profesjonalnych szefów kuchni jak i użytkowników w domach
Odporność na temperaturę
Może być używana wszędzie – od zamrażarki do piekarnika
Elastyczność projektowania
Można ją łatwo formować i łączyć w celu kompleksowego zaspokojenia szerokiego wachlarza potrzeb projektowania
Oszczędność
To inwestycja, która się opłaca – biorąc pod uwagę wyjątkową trwałość naczyń, która przekłada się na długoterminowy okres użytkowania zadowolenie naszych klientów jest wręcz bezcenne
Estetyczność
To najbardziej atrakcyjny metal dostępny dla produktów konsumpcyjnych. Jego lśniąca estetyczność idealnie wkomponowuje się w każdy wystrój
Niewątpliwe atuty naczyń:
- dno termiczne z funkcją przewodzenia ciepła – możliwość piętrowego gotowania kilku potraw w tym samym czasie
- jedzenie nagrzewa się szybko a materiał dobrze zachowuje ciepło
- odpowiednie do wszystkich urządzeń grzewczych
- zdrowe przyrządzanie jedzenia – gotujesz z niewielką ilością wody i smażysz z niewielką ilością tłuszczu przez co minimalizujesz ubytek witamin, minerałów i smaku
- praktyczne i estetyczne
- łatwe do czyszczenia
- można myć w zmywarce
- pokrywa po odwróceniu staje się podstawką pod garnek.
Zasady gotowania:
W celu prawidłowego użytkowania naczyń należy stosować się do następujących instrukcji:
- Naczynie powinno być zapełnione produktami w objętości ½ – 2/3. Średnica nałożonej pokrywy powinna pasować do średnicy garnka
- Rozpoczynając gotowanie należy przekręcić pokrywę przez jej przekręcenie o pół obrotu. W ten sposób między obrzeżem garnka i pokrywą powstaje pierścień wodny, który zabezpiecza przed ucieczką pozostałej pary z naczynia. Jeżeli jednak para wodna wydostaje się z garnka oznacza to, że temperatura wewnątrz garnka jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć ogień
- Podczas gotowania nie należy podnosić lub zdejmować pokrywy. Jeżeli będzie to konieczne, należy wówczas skompensować straty pary wodnej przez dodanie dwóch łyżek wody lub wywaru. Jeżeli jednak na koniec np. pieczenia w garnku pozostało na dnie zbyt dużo cieczy to należy zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień co spowoduje odparowanie nadmiaru soku
- Ilość wody użyta podczas gotowania powinna być równa ilości wywaru, który chcemy uzyskać po zakończeniu procesu gotowania. Gotując warzywa lub zupę należy dodać taką ilość wody aby przykrywała warzywa. Podczas gotowania ilość cieczy nie maleje, ponieważ parowanie jest zahamowane. Wystarczy dodać zaledwie minimalną ilość soli gdyż pokrywa zatrzymuje naturalne sole i aromat żywności wewnątrz naczynia, dzięki czemu ma ona intensywniejszy smak i zapach
Gotowanie na parze:
To sposób przyrządzania potraw rozpowszechniony w świecie przez Chińczyków i Japończyków.
Dietetycy są wyjątkowo zgodni – tak przygotowane potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów.
Dzieje się tak, ponieważ gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację. Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych.
Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania.
Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu, wszystkie składniki gotowanych na parze potraw zachowują swój naturalny aromat, a ich smak jest o wiele bardziej intensywny niż podczas gotowania w wodzie.
Ponadto składniki są sprężyste, jędrne, nie wchłaniają zbyt dużo wody i nie wysychają. Wszystko to sprawia, że zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu.
Przy tej metodzie nic się nie zmarnuje. Nawet wodę, która wyciekła na naczynie możemy wykorzystać do sporządzenia sosu.
Zasady użytkowania:
Pierwszym krokiem jaki należy wykonać przed użyciem naczyń jest dokładne ich umycie w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Ma to na celu usunięcie olejów produkcyjnych. Naczynia należy dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha ręczniczkiem.
Mycie należy zawsze wykonywać w opisany sposób, można również myć naczynia w zmywarce.
W przypadku gdy resztki jedzenia przypaliły się do naczynia należy zalać je wodą i odstawić do wymoknięcia. (Należy użyć zimnej wody gdy naczynie było zimne lub gorącej jeśli naczynie jest rozgrzane).
Jeżeli jednak wytworzyło się uporczywe przypalenie należy napełnić naczynie częściowo wodą i doprowadzić do jej zagotowania się. Następnie użyj drewnianej łyżki do usunięcia przypalonych cząstek. Jeżeli plama nadal pozostaje można ją łatwo usunąć przy pomocy dobrego środka czyszczącego do stali nierdzewnej.
Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu, wszystkie składniki gotowanych na parze potraw zachowują swój naturalny aromat, a ich smak jest o wiele bardziej intensywny niż podczas gotowania w wodzie.
Wewnątrz naczynia może pojawić się biały nalot, który nie daje się usunąć podczas mycia. Jest on spowodowany zbyt dużą ilością kamienia w wodzie. Nalot można łatwo usunąć przy użyciu specjalnych produktów do czyszczenia stali.
W przypadku przegrzania naczynia mogą się pojawić niebieskie lub złoto-brązowe odbarwienia. Należy je usunąć przy pomocy dobrego środka czyszczącego do stali nierdzewnej.
Kontrola użytkowania:
Sposób użycia termometru:
Sekretem doskonałego gotowania jest kontrola temperatury. Kontrolny wskaźnik na przykrywce pokaże kiedy temperatury gotowania są zbyt niskie, zbyt wysokie lub w sam raz.
Niebieski - zbyt niska temperatura
Zielony - doskonała temperatura
Czerwony - zbyt wysoka temperatura
Garnki są bardzo ładnie i starannie wykonane z najlepszej stali i szkła żaroodpornego. Dzięki kompletowi garnków firmy Visser można gotować w małej ilości wody lub minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu zachowujemy w naszych potrawach składniki mineralne i witaminy oraz oryginalny smak potraw. Inną zaletą jest łatwość z jaką można je utrzymywać w czystości.
Naczynia polerowane na wysoki połysk. Szklane pokrywy z termostatem ( należy go odkręcić przed myciem w zmywarce). Nienagrzewające się NITOWANE uchwyty z okładzinami bakielitowymi. 9 - warstwowe dno akutermiczne.
Przystosowane do wszystkich typów kuchenek także INDUKCJI.
Skład zestawu:
- 1 garnek z pokrywą - wymiary 24x14 cm (poj. 6,3 l )
- 1 garnek z pokrywą - wymiary 20x10,5 cm (poj. 3,2 l )
- 1 garnek z pokrywą - wymiary 16x9,5 cm (poj. 1,9 l)
- 1 rondel z pokrywą - wymiary 16x9,5 cm (poj. 1,9 l)
- 1 patelnia z pokrywą - wymiary 24x6,5 cm (poj. 2,9 l)
- 1 wkład do gotowania na parze - średnica 20 cm (poj. 3,1 l)
- 1 stalowa miska i pokrywa plastikowa o wymiarach 20x6,5 cm
- 2 podkładki pod garnek
- 1 zawieszko-przyssawka
- książka
- walizka
Zapraszam na inne moje aukcje !!!