KOMPLET 9 książek dr. Kwaśniewskiego
EAN:
Producent: WGP
- Autor: Jan Kwaśniewski
Kategoria: Strona główna
Do każdego zamówienia zakładki do książki GRATIS!
Jan Kwaśniewski
Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.
Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.
Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.
Dieta optymalna - dieta idealna
Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej” – pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała – i nadal wzbudza – kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych.
I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce – mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów – cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka.
W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym.
Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej – diety idealnej.
Dieta optymalna. Książka kucharska
KSIĄŻKA KUCHARSKA zawiera na wstępie krótkie omówienie zasad żywienia optymalnego, a następnie podaje 30 dziennych jadłospisów oraz 700 przepisów kulinarnychmających zastosowanie w diecie optymalnej Jana Kwaśniewskiego. Kończą ją tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, ułatwiające prawidłowe przygotowanie potraw i zestawienie ich w posiłek.
Jest to książka przydatna każdemu, kto podjął żywienie optymalne. Uczy, jak przyrządzać potrawy zgodnie z zasadami diety i umożliwia dużą ich różnorodność - na co dzień i od święta.
Przepisy w książce zostały opracowane, przeliczone i wypróbowane przez Autora i jego rodzinę.
Żywienie Optymalne
omawia przystępnie i popularnie zasady diety stworzonej przez Jana Kwaśniewskiego. Książka została napisana w oparciu o pierwszą publikację Autora wydaną w roku 1990 pod tym samym tytułem. Obecna wersja jest rozszerzona, zaktualizowana, uzupełniona o nowe informacje, a także uwzględnia doświadczenia minionego dziesięciolecia.
W efekcie Czytelnik otrzymuje praktyczny poradnik, z którego dowie się, jak stosować dietę optymalną w codziennym życiu. Książka uczy, kiedy jeść, co i ile, omawia, jak żywienie optymalne wpływa na ludzi zdrowych i dlaczego można wyleczyć się tą dietą z cukrzycy, miażdżycy i innych ciężkich chorób. Zawiera jadłospisy i przepisy kulinarne oraz tabele wartości odżywczych produktów spożywczych.
Wnosi wiele nowych, cennych informacji i zaleceń żywieniowych, których nie ma w żadnej innej książce J. Kwaśniewskiego.
Tłuste życie
to zebrane w wydaniu książkowym artykuły na temat diety optymalnej drukowane w 1996 roku w Dzienniku Zachodnim.
Publikacje te spowodowały lawinowe upowszechnienie się żywienia optymalnego na Śląsku oraz niebywałą popularność Jana Kwaśniewskiego.
Pisane są ze swadą, pogłębione rozległą wiedzą i erudycją Autora. Wyjaśniają szeroko i klarownie całą, rewelacyjną teorię żywieniową stworzoną przez J. Kwaśniewskiego. Oparte są na gruntownej wiedzy naukowej, mimo to czyta je się łatwo i z zainteresowaniem.
Dieta Optymalna - dr Jan Kwaśniewski
Od czasu ukazania się pierwszego wydania "Diety optymalnej" wiele się zmieniło. Pojawiły się nowe fakty, a wiedza na temat optymalnego żywienia znacznie się wzbogaciła. Nadszedł więc czas na nowe wydanie tej pozycji, wzbogacone m. in. o:
- ciąg dalszy wywiadu-rzeki z dr. Janem Kwaśniewskim ("Pięć lat później, czyli przerwana rozmowa"),
- nową "Księgę cudów" (listy od pacjentów, opisujące ustępowanie różnych chorób po zastosowaniu żywienia optymalnego),
- całkowicie nowy, nigdzie dotąd nie publikowany wywód na temat przyczyn powstawania chorób i degeneracji jednostek i społeczeństw.
Wydawnictwo WGP ma przyjemność oddać do rąk Czytelników nowe, uzupełnione, zaktualizowane i poszerzone wydanie książki, która stała się niekwestionowanym przebojem polskiego rynku księgarskiego ostatnich lat, zajmując pierwsze miejsce we wszystkich niemal rankingach wydawniczych.
Od czasu ukazania się pierwszego wydania "Diety optymalnej" wiele się zmieniło. Pojawiły się nowe fakty, a wiedza na temat optymalnego żywienia znacznie się wzbogaciła. Nadszedł więc czas na nowe wydanie tej pozycji
Jak nie chorować?
Książka „Jak nie chorować” zawiera prace Jana Kwaśniewskiego napisane w latach 1980-82.
W 1974 na zlecenie ówczesnego premiera rozpoczęto program badawczy dotyczący żywienia optymalnego. W ramach tego programu w roku 1980 powstały dwie prace naukowe, o otyłości i o miażdżycy, podsumowujące badania na zwierzętach, na chorych oraz wieloletnią praktykę lekarską dr. Kwaśniewskiego.
Pierwsza część książki to praca pt. „Nie tylko o otyłości”. Napisana w 1982 roku i przeznaczona do wydania drukiem (do czego wtedy nie doszło) stanowiła popularnonaukowe rozwinięcie wcześniejszej pracy o otyłości. Praca ta później stała się podstawą książki „Żywienie optymalne”.
Druga część książki to praca naukowa o wpływie diety niskowęglowodanowej na miażdżycę.
W trzeciej części zamieszczono korespondencję z lat 1974-94, którą dr Kwaśniewski prowadził z władzami w sprawie badań nad żywieniem optymalnym oraz recenzje i opinie na temat jego prac.
W dotychczasowych publikacjach dr Kwaśniewski celowo unikał szczegółowych opisów medycznych i nadmiaru fachowej terminologii, aby treść uczynić przystępną dla jak najszerszego grona odbiorców. W niniejszej książce oryginalne teksty pozostawiono w niezmienionej formie, dokonano tylko niezbędnej korekty wydawniczej.
Odpowiedzi na listy
Od stycznia 1997 r. w "Dzienniku Zachodnim" ukazywały się listy do J. Kwaśniewskiego oraz jego odpowiedzi na nie.
Do końca maja 2000 r. opublikowano ich ponad 360.
Listy i odpowiedzi były również drukowane w prasie w Krakowie, Łodzi, Elblągu, Gdańsku, a także w Kanadzie i w USA. Od połowy lipca 2000 r. ukazywały się codziennie w “Wieczorze Wybrzeża”.
W ciągu tych czterech lat uzbierał się spory zbiór tekstów, w których poruszane były najróżniejsze zagadnienia, omawiane najróżniejsze przypadki medyczne i problemy osób stosujących dietę optymalną.
Listy te i odpowiedzi zostały zebrane w trzech tomach książki “Odpowiedzi na listy”.