Suszone KIEŁKI nasion KOMOSY CZERWONEJ
torebka 250g kraj pochodzenia - Czechy
Komosę uważa się za najbardziej odżywczą sposód wsztyskich ziaren stosowanych w kuchni. Jest to bardzo stara roślina uprawiana w Andach w Ameryce Południowej już przed ponad 4000 lat. Współczesnie zdobyła popularność dopiero w ostatnich dziesięcioleciach dzięki wysokiej i zrównoważonej zawartości ważnych substancji odźywczych.Zawiera białako bardzo wysokiej jakości oraz wiele witamin i substancji mineralnych. Białka ziarna zawierają zrównoważoną ilość aminokwasów. Są bardzo bodate także w lizynę i metioninę, której brakuje w innych zbożach. Białka komosy można porównywać z białkami mleka. Bardzo ważne jest także to, że komosa nie zawiera glutenu. Słowo "quinoa" pochodzi z języka Inków i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "matka ziarno". Wykorzystuje się ją jak inne zboża, ale nie jest zaliczana do zbóż właściwych. Należy do zbóż rzekomych, obok np. gryki i szarłatu.
Suszone kiełki komosy ryżowej czerwonej:
- są bardziej strawne niż ziarna i mają więcej wartości odżywczych w porównaniu do nie kiełkowanych ziaren.
Nadają się do natychmiastowego spożycia!!!
Idealny dodatek do sałatek, past, deserów, zup, kaszy !!!
Kiełkowanie to proces, który ma na celu dostarczenie składników odżywczych do organizmu - zarodka. Po namoczeniu w ziarnie zaczyna zachodzić kaskada reakcji biochemicznych - skrobie, białka i tłuszcze są stopniowo rozkładane w wewnętrznej części ziarna. To sprawia, że kiełkowane ziarno jest bardziej strawne w porównaniu z ziarnem nie kiełkującym. Dzięki obróbce cieplnej kiełkowane produkty nadają się do natychmiastowego spożycia. Kiełkowane bezglutenowe ziarna komosy ryżowej są bardzo smaczne w owsiance, sałatce lub pascie.
Produkcja kiełek komosy odbywa się w kilku fazach: - Po pierwsze ziarna poddawane są dokładnej selekcji - wybierane są nasiona tylko o wysokiej jakości. Następnie ziarna są czyszczone. Czyszczenie jest procesem wieloetapowym, gdzie w pierwszym momencie ziarna namacza się w wodzie, aby zmyć z nich wszystkie zanieczyszczenia, a następnie moczy celem kiełkowania. Ziarna są kiełkowane w ciągu 24 do 48 w monitorowanych warunkach. Następnie kiełki poddawane są obróbce cieplnej, która zatrzymuje proces kiełkowania w optymalnej fazie kiełkowania, tak aby zgromadziły się w nich jak największe ilości składników odzywczych. Kiełki zostają wysuszone i zapakowane.
Wartość odżywcza 100 g produktu - kiełek komosy ryżowej
- Energia 1660 kJ / 394 kcal
- Tłuszcz 6,6 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g
- Węglowodany 66 g w tym cukry 3,2 g
- Błonnik 10 g
- Białko 12 g
- Sól 0,01 g
Polecamy płatki drożdżowe ENGEVITA VEGEVITA
Polecamy suchy seitan WHEAT MEAT - jedyna taka oferta na rynku