Komosa ryżowa czarna 350g
Komosa, zwana quiona to pseudo-zboże o nieprzecenionych właściwościach prozdrowotnych. Nazywana „matką zbóż”, zawiera: liczne minerały – magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk oraz witaminy: A, E, B6, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy. Komosa zawiera pełnowartościowe białko – jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie. Przypisuje jej się potencjalne działanie antynowotworowe, gdyż związki w niej zawarte wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty Komosa bogata jest w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Posiada niski indeks glikemiczny, za sprawą węglowodanów złożonych a wysoka zawartość błonnika sprawia, że nie podnosi poziomu cukru we krwi i zalecana jest cukrzykom.
Sposób przygotowania: wypłucz komosę pod bieżącą wodą, następnie wrzuć ją do gotującej się wody w proporcji: 1 szklanka komosy do 2 szklanek wody, dodaj sól. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Odstaw do wystygnięcia. Komosę możemy przygotować także na bulionie lub mleku.
Składniki: Quinoa Komosa ryżowa czarna.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Peru.
Waga
350g
Wartość energetyczna
1591kJ / 380kcal
Tłuszcz
5,8g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,6g
Węglowodany
68,9g
W tym cukry
1g
Białko
13,1g
Sól
0,05g