Zawierają dużo magnezu i fosforu. Bez glutenu.
Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny szarłatowatych, spokrewniona z amarantusem i mająca podobną wartość odżywczą. Z uwagi na dobroczynne właściwości nazywano ją "złotym ziarnem" lub "świętym zbożem Inków", "matką zbóż" (choć nie jest zbożem!), dziś nosi miano "super ziarna przyszłości".
Wartość odżywcza produktu:
Wartość odżywcza produktu
W 100 g
W porcji dziennej 50 g
% RWS* w 50 g
Wartość energetyczna
1540 kJ/ 368 kcal
770 kJ/ 184 kcal
9,00%
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
6,07 g
0,706 g
3,035 g
0,353 g
4 %
2 %
Węglowodany
- w tym cukry
64,16 g
0,1 g
32,08 g
0,05 g
12 %
< 1 %
Błonnik
7 g
3,5 g
-
Białko
14,12 g
7,06 g
14,00%
Sól**
0,012g
0,006 g
< 1 %
Specyfikacja:
Producent: Targroch
Waga / pojemność netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Peru
Zastosowanie: Quinoa jest smaczna, sycąca i pożywna. Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu, składnikiem zup i dań jednogarnkowych czy podstawą zapiekanek na słono i na słodko.
Skład: 100% komosa ryżowa