KOMOSA BIAŁA
KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
Do dużego garnka wlewamy wywar drobiowy i wsypujemy komosę ryżową. Zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dusimy przez 5 minut. Wcześniej pokrojone kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez 5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Do całości dodajemy pomidorki i pokrojoną cukinię. Dusimy przez 5 minut. Spryskujemy sokiem z cytryny i dodajemy pokrojoną fetę. Tak przygotowane danie z quinoa ciekawie komponuje się z dodatkiem posiekanej kolendry.
PRZYGOTOWANIE
Ziarno należy wypłukać pod bieżąca wodą.Gotować jak tradycyjny ryż jednak nieco krócej 10-15 min. Komosę gotuje się w proporcji 1 szklanka komosy i 2 szklanki wody.
- Składniki: komosa ryżowa biała
- Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu
- Informacja o alerganach:
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, groch, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.