Oferowany produkt:
Stalowy piec KOZA LC11 szybą GLASS 11kW wylot spalin z góry
Numer katalogowy: ##KOZA/LC11/V2##
Informacje o produkcie:
- Piec wykonany ze stali odpornej na wysokie temperatury
- Posiada wyjmowany ruszt i popielnik, co ułatwia utrzymanie pieca w czystości
- KLASA ENERGETYCZNA A
- Posiada wermikulitowy deflektor
- Wyłożeniu komory spalania Wermikulitowe - które podwyższa temperaturę w komorze spalania
- Przeszklenie z szybą dekoracyjną typu GLASS
- Moc nominalna 11 kW
- Zakres mocy grzewczej od 7,5 do 14,5 kW
- Szyba żaroodporna wytrzymującą temperaturę do 660°C
- Przepustnica, która umożliwia regulację powietrza pierwotnego
Dane techniczne:
- Moc nominalna (kW): 11
- Zakres mocy grzewczej (kW): 7,5-14,5
- Średnica czopucha (mm): 150
- Sprawność cieplna (%): 74
- Emisja CO (przy 13% O₂) ≤: 0,28%
- Temperatura spalin °C: 301
- Waga (kg): 76
- Szerokość (cm): 54,5
- Wysokość (cm): 71,8
- Głębokość (cm): 47,7
- Max długość polan (mm): 300
- Materiał: stal
- Rodzaj paliwa: zalecane sezonowane drewno liściaste o wilgotności ≤20%
* mg/Nm3
CENNE INFORMACJE
1. Czym palić w piecu?
Zalecamy używać drzew liściastych typu: buk, grab, dąb, olcha, brzoza, jesion, itp.
Wymiary polan: długości ok. 25-30 cm, wobwodzie od ok. 30 cm do 50 cm.
Wilgotność drewna do opalania nie powinna przekraczać 20%.
2. Jak rozpalać?
Pamiętaj aby rozpalać od góry.
- Kilka większych polan drewna (rozłupanych; max. wilgotność do 20%; śr. ok 10-13 cm).
- Garść drobnych szczap na rozpałkę (śr. ok 2-5 cm; max. wilgotność do 20%.
- Dowolna podpałka - Zapałki/ zapalarka.
- Otwieramy wszystkie dopowietrzenia/ przepustnice w piecu
- Układamy większe polana na dnie paleniska w sposób naprzemienny
- Na szczycie grubych polan układamy warstwę drobnych szczap na rozpałkę (nie więcej niż 3 warstwy).
- Szczapy układamy pozostawiając pomiędzy nimi odstępy, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza.
- Na górnej warstwie szczep układamy podpałkę.
Podpalamy rozpałkę i zamykamy drzwi od kominka.
3. Jak bezpiecznie ustawić piec
Koza powinna być ustawiona na podłożu niepalnym o grubości co najmniej 20- 30 mm. Koza oraz elementy przyłączeniowe systemu wylotu spalin powinny być oddalone od palnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku co najmniej 60 cm, a od osłoniętych co najmniej 20 cm. Odległość od boków i tyłu pieca do materiałów palnych powinna wynosić min. 20 cm, odległość od drzwi pieca/ szyby do materiałów palnych powinna wynieść miń 100 cm.
4. Dbaj o czystość
Usuwaj popiół, czyść przednią szybę i komorę spalania oraz przewód kominowy.
Czyść palenisko przed i po każdym sezonie grzewczym.
W czasie eksploatacji okresowo należy przeprowadzać czyszczenie komory spalania wkładu (częstotliwość tej czynności zależy od gatunku i wilgotności stosowanego drewna).
Popiół należy usuwać przed każdym uruchomieniem pieca
5. Czyszczenie szyby
Do czyszczenia należy używać tylko atestowanych środków (nie należy czyścić nim elementów wkładu). Nie należy używać do tego celu środków ściernych, może to spowodować jej porysowanie. Na innych naszych aukcjach znajdziesz płyny i pianki do czyszczenia.
6. Czyszczenie pieca
Przed każdym sezonem grzewczym należy dokonać przeglądu i czyszczenia całego pieca. Należy zwrócić szczególną uwagę na stan uszczelek, wymienić je w razie konieczności.
ażowych, dzięki regulowanemu wylotowi spalin: z tyłu lub na górze pieca (przy montażu wylotu z tyłu pieca wymagany jest zakup zaślepki płyty górnej).