Kombucha - grzyb herbaciany ok.4 mm grubości oraz starter
**********************************************************************************************************************************************
Kombucha to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy, odgrywający niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Ma postać galaretowatej masy przypominającej kształtem meduzę. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku której powstaje napój z kombuchy, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas askorbinowy i składniki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
Jak przygotować napój z kombuchy?
Sam proces przygotowania, szczególnie na początku, jest dość skomplikowany, choć jak w przypadku zakwasu – po opanowaniu podstawowych czynności, wszystko bardzo szybko wchodzi w nawyk i wydaje się banalnie proste:
Składniki:
- 1 kombucha
- 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego, kokosowego, białego lub miodu,
- 3 litry wody,
- 6-7 torebek herbaty,
- słoik,
- gaza, gumka.
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj do niej cukier i herbaty. Zaparz, następnie przestudź i przelej do słoja. Dodaj trochę napoju (bądź octu) oraz kombuchę. Na wierzch słoika naciągnij gazę i nałóż na nią gumkę. Odstaw na 5-7 dni. W tym czasie w słoiku powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój powinien stać się lekko gazowany. To oznacza, że kombucha zaczęła pracować, a drożdże – przekształcać cukier w dwutlenek węgla.
Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom.
-wzmacnia organizm
-zapobiega przeziębieniom
-hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
-reguluje przemianę materii
-reguluje ciśnienie krwi
-odtruwa organizm
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
-zmniejsza objawy menopauzy
-dodaje siły i poprawia koncentrację
-wzmacnia organy:serce,oczy,stawy,skórę oraz włosy
-łagodzi objawy reumatyzmu
-zmniejsza ryzyko nowotworów
-przyspiesza perystaltykę jelit
-wpływa kojąco na układ nerwowy
-przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
-pomaga w leczeniu łuszczycy
-zmniejsza poziom cholesterolu
-łagodzi objawy migreny
Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe i szklane!
*****************************************************************************
Wysyłka od poniedziałku do środy .