Kombu - Algi morskie 25g
KOMBU są to algi, inaczej nazywane warzywem morskim.
Zwane są również listownica (laminaria); są na szeroką skalę uprawiane w Japonii.
Kombu stosuje się głównie do zup, jest dobre na wywary.
Można jeść na surowo lub gotowane, ma słodkawy smak
Przed użyciem należy usunąć biały nalot (sól morską),
biały nalot świadczy o dobrej jakości glonów.
Jest to podstawowy składnik bulionu DASHI
Jest używany przy przygotowaniu SUSHI,
dodajemy listek Kombu do garnka podczas gotowania ryżu, zamiast soli.
Do wywaru dla 4 osób dodać kawałek kombu około 4 x 6 cm
W kuchni doskonale jako dodatek do strączkowych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości minerałów, świetnie równoważy zawartość białka i tłuszczów, poprawia również ich przyswajalność. Pomaga też rozpuścić w trakcie gotowania zwarte struktury fasolek, zbóż i jarzyn, przez co skraca ich czas gotowania.