KOLUMBIA LOS ALPES
Speciality Coffee
100% Arabica
Region: Antioquia, Bolivar
Wysokość: 1650 – 1950 m n.p.m.
Odmiana: Caturra
Obróbka: natural
Profil smakowy: marakuja, zielone jabłko, limonka, rum
SCA: 86,00 pkt
Palenie: jasne
Ziarnista
Metody parzenia: przelewowe V60/ aeropress/ chemex/ mocca master/ french press
Data palenia: maksymalnie 7 dni wstecz
Wszystkie kawy możemy zmielić.
W komentarzu prosimy wpisać pod jaką metodę.
Kilka słów…
Bezpośrednio pod górami „Farallones del Citará” i otoczone lasem Cochuana znajduje się ten wspaniały kawałek ziemi o nazwie Finca Los Alpes.
Finca znajduje się na wysokości około 1650 do 1950 m npm i jest magicznie chroniona przez chmury. Masywne góry zapewniają unikalny mikroklimat: od strony zachodniej napływają wilgotne strumienie powietrza znad Oceanu Spokojnego. Po wschodniej stronie prądy gorącego powietrza wspinają się po zboczach kanionu rzeki Cauca. Ten klimat umożliwia kawowcowi produkcję kawy przez cały rok, ponieważ zapewnia dwie bardzo zrównoważone pory deszczowe w ciągu roku. Dlatego dwa razy w roku na drzewach rosną kwiaty, a następnie wiśnie. Kilka potoków, rzek i wodospadów wypływa bezpośrednio z gór, zapewniając obfite nawadnianie.
Finca Los Alpes została założona w 1974 roku. Dziś 100 hektarów uprawia się kawę (100% Caturra), podczas gdy reszta gospodarstwa jest rezerwatem przyrody. Doña Elvia i Don Juan Arboleda zarządzają Finca wraz ze swoimi dziećmi Juanem Alvaro i Olgą. Po zebraniu dojrzałych owoców kawy rozkłada się je cienkimi warstwami i suszy na słońcu. Wiśnie są przesuwane kilka razy dziennie, aby umożliwić równomierny proces suszenia.
Ta naturalnie obrabiana kawa Arabica z Finca Los Alpes ma przyjemne, owocowe nuty słodkiej marakuji, zielonego jabłka i limonki. Ma soczyste body i subtelny rumowy aromat.