Kolumbia Excelso
Miejsce pochodzenia: Ameryka Południowa
Rodzaj: Mielona
Waga: 1kg
Smak: Najpopularniejsza kolumbijska kawa o lekkim, słodkim smaku z nutami czekolady i cytrusów. Smak bogaty, słodki, lekko cytrusowy z kwiatową nutą i czekoladowym wykończeniem
Aromat: Świeży, intensywny słodki, delikatnie cytrusowy
Zastosowanie: Ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe, parzenie tradycyjne, alternatywne metody zaparzania
Arabika Kolumbia Excelso uprawiana jest na wysokości 1700 m n.p.m. Jest to bez wątpienia najlepsza kawa Kolumbijska. Arabika pochodzi z Kolumbii z rejonu Antioquia/Medellin. W rezultacie, Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy, zaraz po Brazylii. Excelso to określenie używane na oznaczenie wielkości ziaren. Kolumbia Excelso to ziarna o przekątnej 15 – 16 mm. Plantatorzy przetwarzają ziarno metodą na” mokro”, po czym suszą ziarno na słońcu oraz ręcznie sortują. Dzięki starannemu procesowi obróbki ziarna, do klientów trafia najlepsza kawa. Arabika charakteryzuje się występowaniem wyczuwalnych nut czekoladowych, karmelowych, orzechowych.
Kawa przygotowywana jest pod indywidualne zamówienie klienta w Palarni Kawy Cafe Ina w Gdyni dlatego też jest zawsze świeża i najwyższej jakości. Kawa przygotowywana pod indywidualne zamówienie nie podlega zwrotowi.