Kolendra - nasiona całe - 250g
Opis rośliny
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych, pochodzęcej znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony
W średniowieczu uważana była za afrodyzjak, Chińczycy wierzyli, że nasiona kolendry dawały nieśmiertelność temu kto je spożył. Znana i stosowana już w starożytnym Rzymie i Grecji, stamtąd rozpowszechniła się w całej Europie, gdzie uprawiana jest powszechnie. Zielone części rośliny mają w czasie wegetacji silny aromat, dzięki któremu są bardzo cenione jako przyprawa w niektórych kuchniach. Dojrzałe owoce również mają mocny aromat, ale zupełnie inny od pędów.
Właściwości
- surowiec zielarski owoc kolendry często okreslany jako nasiona
- wykazuje działanie rozkurczowe, wiatropędne, moczopędne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i apetyt
- zewnętrznie używana jej jako maść na reumatyzm
- pospolita przyprawa kuchenną, podstawowy składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry
- używane są jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, a także do przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu
- stosowana w masarstwie, likiernictwie i browarnictwie
- świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej
Charakterystyka produktu
Zawartość: nasiona całe
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Coriandrum sativum
Waga: 250g