Kolendra Meksykanska jest jednorocznym ziolem z rodziny Apiaceae. Pochodzi z Karaibów i Meksyku. Uprawiana na calym swiecie.
Bardzo latwa w uprawie, ubarwi nasz ziolowy kacik. Z powodzeniem moze byc chodowana na oknie, wraz z innymi ziolami przyprawowymi.
Wspaniala roslina lecznicza. Herbata z kolendry stymuluje apetyt, poprawia trawienie, lagodzi bóle brzucha. Czesto mozna uslyszec,
ze stosowanie kolendry na codzien ,,uspokaja ducha''.
Zapobiega padaczce, co zostalo naukowo udowodnione. Meksykanie uzywaja kolendry w celu leczenia epilepsji.
Kolendra Meksykanska to bogate zródlo wapnia, zelaza, karotenu.
Uwielbiana w przemysle zielarski poniewaz doskonale nadaje sie do suszenia zachowujac przy tym kolor oraz smak.
Wywary z lisci wykazuja dzialanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Meksykanska odmiane kolendry pokochali w szczególnosci Wietnamczycy. Stosuja ja jako nieodzowny dodatek do zup, makaronów, ryzu oraz curry.
Duze liscie uzywa sie do zawijania zywnosci. Dodatek do salsy i dipów.