Kolendra Cała PRYMAT 15g
Kolendry całej Prymat z powodzeniem używamy do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci smak mięs, ryb, zup i wszelkich dań warzywnych, urozmaici smak pieczonych ciast. Kulinarne i lecznicze znaczenie kolendry znane już było przed 3000 lat. Roślina ta wymieniana była w zwojach papirusu Ebersa z 1550 roku p.n.e. W Europie rozpowszechniona została dzięki Rzymianom. Kolendra to jeden z gatunków przyprawowych, które najwcześniej dotarły do Ameryki, a jej uprawy w Massachusets wyprzedzają rok 1670. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienny zapach, smak i inne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę stosuje się zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą. Ich smak jest łagodny, słodki, lekko palący, z wyraźną nutą zapachu skórki pomarańczowej. Zasadnicza część zbiorów pochodzi z terytorium Indii, Iranu, krajów Bliskiego Wschodu oraz Rosji i Stanów Zjednoczonyc
SKŁADNIKI
- Całe owoce kolendry produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
ALERGENY
- Jaja i produkty pochodne: Może zawierać
- Nasiona sezamu i produkty pochodne: Może zawierać
- Seler i produkty pochodne: Może zawierać
- Łubin i produkty pochodne: Nie
- Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
- Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
- Gorczyca i produkty pochodne: Może zawierać
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Może zawierać
- Zboża zawierajace gluten: Może zawierać
- Soja i produkty pochodne: Może zawierać
- Orzechy: Nie
- Mięczaki i produkty pochodne: Nie
- Ryby i produkty pochodne: Nie
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne: Może zawierać