KOŁDUNY z baraniną i wołowiną litewskie - domowe, porcja 40 szt.
O kołdunach przypomniałam sobie, czytając rozmowę z Bogusiem Lindą w czwartym numerze "Kukbuka".
Dla niego kołduny to wspomnienie z dzieciństwa czegoś, czego już nigdy nie będzie. Bogusiowe pierożki również jak moje są mocno związane z babcią, która miała na ich temat teorię "w ilu miejscach kołdun musi plusnąć, czyli pęknąć, żeby sok mógł puskać, czyli wyciekać - ponoć w szesnastu ". Kosmos :)
Kołduny z baraniną i wołowiną to soczyste pierożki, które koniecznie należy jeść w całości, by nie stracić smaku bulionu ukrytego we wnętrzu.
Przy przygotowywaniu kołdunów zawsze zwracam uwagę na ciasto – musi być odpowiednio elastyczne i miękkie, a także odpowiednio doprawiony farsz. Musi być dość ostro.
Do przygotowania kołdunów używam wysokogatunkowych /fakturowanych/ mięs - mieszanki baraniny i wołowiny, łój nerkowy oraz szpik, świeże przyprawy: dużo majeranku, pieprzu, czosnku i oczywiście trochę soli. Ciasto z mąki pszennej ekologicznej BIO firmy BioPlanet /jest subtelne, powstaje bez jednego jajka i po pracowitym wyrobieniu jest chowane do bardzo gorącego garnka, a potem cieniutko wałkowane i precyzyjnie wykrawane/. To jeden z wielu warunków zaistnienia kołduna doskonałego.
Najlepiej ugotować je na wrzącym rosole. Podajemy z odrobiną zimnego masła lub z "kleksem" kwaśnej śmietany.
Zapraszam do degustacji i życzę Państwu smacznego !
Na pozostałych aukcjach możecie Państwo dokupić inne dania, zapraszam do odwiedzenia stron.
W okresach przedświątecznych upewnij się czy są wolne terminy wysyłki w dogodnym dla Ciebie czasie, pozwoli to uniknąć niepotrzebnych nieporozumień. Ilość wysyłek dziennie ograniczona, nieporównywalnie mniejsza od składanych zamówień. Zaleca się składanie zamówień świątecznych z dużym wyprzedzeniem czasowym.
Prezentowane w serwisie zdjęcia są zdjęciami poglądowymi i mają charakter wyłącznie informacyjny.