sadzonka w doniczce P9 o wysokości ok 10-20 cm
KOLCOWÓJ POSPOLITY / KOLCOWÓJ SZKARŁATNY / LYCIUM BARBARUM
-LIŚCIE lancetowate, długości do 6 cm, ostre lub stępione na końcach, szarozielone i dość grube (sztywne).
-KWIATY promieniste, 5-krotne o purpurowofioletowej koronie. Pręciki i słupek wystają daleko poza koronę. Osiągają długość do 2 cm i zwisają rosnąc pojedynczo lub zebrane są po 2–4; kwitnie od czerwca do sierpnia
-OWOCE JADALNE podłużne, czerwone jagody o długości do 2 cm. Są tak delikatne, że aby ich nie uszkodzić przy zbiorze – strząsa się je z krzewu, a nie zrywa; dojrzewają od sierpnia aż do przymrozków
- Stanowisko: słoneczne / półcieniste
- Pokrój: przewisający
- Wysokość: 2-3 m
- Cechy użytkowe: cała roślina z wyjątkiem dojrzałych owoców jest trująca, trujące są również niedojrzałe owoce
- Odporność: mrozoodporna - strefa klimatyczna 5b (-26,1 do -23,3 st C); bardzo odporna na suszę, warunki miejskie i zanieczyszczenie powietrza
- Gleba: zawierająca dużo azotu, o odczynie zasadowym lub obojętnym
- Pochodzenie: Chiny
- Występowanie: naturalnie występuje w Himalajach, a dokładniej na części mongolskiej i tybetańskiej
- Zastosowanie: ogrody przydomowe, zieleń publiczna, w grupach
- Jagody są dosyć smaczne, zawierają dużo witaminy C, B i E. Polecane do spożycia na surowo oraz w formie przetworzonej, są bogate w aminokwasy (do 5%), polisacharydy i karotenoidy (m.in. zeaksantynę, fysalien i kryptoksantynę) oraz olejek eteryczny z seskwiterpenami.
- Nasiona zawierają liczne triterpeny i steroidy triterpenowe.
- Kora zawiera poliaminy (kukoaminę A) i peptydy (liciumamid, liciumina A).
- W liściach stwierdzono steroidy (witanolid A).