Kociołek ŻELIWNY wiszący Emalia Rybnik 6 l
Kociołek żeliwny, wykonany z najwyższej jakości żeliwa.
Staranne wykonanie i modny design zadowoli użytkownika naczynia, pozwoli zachować świeżość i jakość przygotowywanych z nim potraw.
Kociołek jest wyjątkowym naczyniem wyprodukowanym przez znaną i cenioną markę Emalia Rybnik. Dzięki niemu spotkania na świeżym powietrzu, camping czy piknik są jeszcze przyjemniejsze, a wspólne przyrządzanie w nim posiłków staje się interesującym sposobem na spędzenie czasu razem w gronie rodziny czy przyjaciół.
Specyfikacja produktu:
✅materiał: żeliwo
✅pojemność: 6l
✅wysokość całkowita z uchwytem: 31 cm
✅wysokość bez uchwytu: 20 cm
✅wysokość garnka bez pokrywy: 14 cm
✅wysokość pokrywy i jednocześnie patelni: 6,5 cm
✅wysokość nóżek: 4,5 cm
✅szerokość: 36 cm
✅średnica wewnętrzna garnka: 29 cm
✅średnica wewnętrzna patelni: 27,5 cm
✅głębokość garnka: 9,5 cm
✅głębokość patelni: 3,5 cm
✅producent: EMALIA - RYBNIK
Instrukcja Użytkowania Naczyń Żeliwnych
- Przed pierwszym użyciem naczynie żeliwne należy umyć wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, następnie przy użyciu ścierki lub miękkiej gąbki osuszyć;
- Następnie wskazane jest natarcie naczynia tłuszczem jadalnym;
ZALECENIA
- Naczynie żeliwne przed pierwszym użyciem należy wypalić;
- Żeliwo trzeba nagrzewać stopniowo, stąd nie zaleca się używania palnika typu Boost, gdyż za szybko rozprężające się żeliwne naczynie może ulec uszkodzeniu;
- Zaleca się używać drewnianych bądź syntetycznych przyborów;
- Zalecamy używać ochronnych rękawiczek podczas kontaktu z naczyniem;
- Po każdym użytkowaniu naczynie żeliwne dokładnie wyczyścić oraz raz na jakiś czas przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym;
OSTRZEŻENIA
- Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole;
- Rozgrzanych naczyń żeliwnych nie wolno też namaczać, oraz przetrzymywać w wilgotnym miejscu, gdyż mogą zardzewieć;
- Naczyń należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem;
- Chronić przed dziećmi;
Ważne: Aby naczynia długo nam służyły musimy przestrzegać kilku zasad. Garnki muszą być wypalane i olejowane. Dodatkowo nie mogą być myte w zmywarce. Może to być powodem powstania rdzy.