Kociołek żeliwny / garnek myśliwski / węgierski Kamille 7 L
Kociołek żeliwny inaczej zwany myśliwskim, to naczynie, które jest wykorzystywane do przeróżnych potraw. Kojarzony z niesamowitą atmosferą, jaka panuje podczas całego biesiadowania oraz smak serwowanych dań z garnka jest niepowtarzalny. Kociołek sprawia, że jedzenie zostaje duszone, ale nie można go porównywać do zwykłego duszenia na patelni. Ma niepowtarzalny aromat ogniska, a każde danie zachwyca miękkością i kruchością.
Największą zaletą kociołka myśliwskiego jest jego trwałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji możesz się nim cieszyć długie lata. Wszystkie potrawy w takim garnku są gotowane na małym ogniu, nagrzewają się równomiernie, dzięki czemu skraca się czas i zmniejsza ryzyko niedogotowanych czy rozgotowanych potraw, przy okazji podtrzymując ciepło przez długi czas.
Kociołek Kamille to 7 litrowy garnek z pokrywą z otworem wentylacyjnym regulującym ciśnienie do bezpiecznego poziomu, na której umieszczasz zapięcie z uchwytem oraz odkręcane nóżki. Możesz również zawiesić go bezpośrednio nad paleniskiem nie dokręcając nóżek, dzięki temu zmieni się on w kociołek węgierski.
Zestaw zawiera:
- garnek / naczynie
- pokrywę
- odkręcany uchwyt
- okręcane nóżki
Dane produktu:
- marka Kamille
- model: 4801V
- pojemność: 7 L
- materiał: żeliwo
- naturalny materiał, pozbawiony chemicznych dodatków
Przed pierwszym użyciem pokryj dokładnie kociołek olejem i wypal na pusto. Pozwoli to stworzyć warstwę ochronną, która zabezpieczy naczynie przed korozją i nadmiernym przywieraniu potraw, jednocześnie zadbasz o to by garnek służył Ci przez długi czas.
Wskazówki dotyczące korzystania z kociołka:
- zalecane mycie ręczne
- po każdorazowym zakończeniu użytkowania umyj miękką szczotką
- po osuszeniu zaleca się natłuszczenie wnętrza naczynia olejem roślinnym
- nie należy doprowadzać do przegrzania naczynia
- nie zaleca się trzymania gorącego oleju w naczyniu bez nadzoru
- nie zaleca się przyrządzania potraw o kwaśnym odczynie
- po zakończeniu gotowania nie należy przechowywać żywności w naczyniu przez długi czas. Należy użyć do tego innego pojemnika
- nie należy zostawiać pustego naczynia na gorącym palniku lub w palenisku
- naczynie nie ma właściwości nierdzewnych - oksydowanie zmniejsza podatność na rdzę, jednak jej nie zapobiega
Wskazówki dotyczące czyszczenia:
- po zakończonym gotowaniu schłodź naczynie na powierzchni odpornej na ciepło
- nie schładzaj naczynia poprzez wlanie zimnej wody do rozgrzanego wnętrza
- namocz naczynie gorącą wodą przed czyszczeniem
- używaj łagodnych detergentów i ciepłej wody
Inne artykuły gospodarstwa domowego znajdą Państwo na pozostałych naszych aukcjach.