KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L POLSKI
Producent:
KOCIOŁEK MYŚLIWSKI ŻELIWNY 8 LITROWY
Kociołek zwany również bogracz, w Europie pojawił się ponad 1000 lat temu. Największą popularność zdobył na Węgrzech, ale także dobrze znany jest jako kociołek myśliwski. Myśliwi cenili go głównie za możliwość zrobienia dania jednogarnkowego w każdych warunkach. Dziś kociołki wracają, za sprawą programów kulinarnych, doskonale sprawdzą się również jako ozdoba do ogrodu. PRODUKT KOLEKCJONERSKI. Kociołek jest nowy, nieużywany, oryginalnie zapakowany.
KOCIOŁEK ŻELIWNY 8L
GARNEK MYŚLIWSKI NA PRAŻONE
Rewelacyjny kociołek o pojemności 8 l. 8L ( 8- 10 OSÓB)
Kociołek doskonale sprawdzi się w przygotowaniu rozmaitych potraw jak "pieczonki" czy dania węgierskie. Idealny na rodzinne spotkania w letnie wieczory, na imprezy pracownicze jako odmiana dla potraw z grilla.
Kociołki są bardzo dobrej jakości.
Produkt wykonany z żeliwa szarego, w posiada przykręcany uchwyt dociskający pokrywkę.
Kociołek nagrzewa się równomiernie i długo oddaje ciepło, jest łatwy i prosty w montażu.
WYMIARY:
NÓŻKI: 16cm
OD ZIEMI DO GÓRY: 53cm
Belka: 30cm
Misa: 20cm
Odkręcane nóżki co ułatwiają przenoszenie / przewożenie oraz zastosowaniego także na różnego typu piecach i palnikach
Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.
Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...
Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.