Kociołek żeliwny o pojemności 4l EMALIA RYBNIK .
Kociołek żeliwny to nieodzowny element wyposażenia każdego domu.
Sprawdzi się idealnie podczas spotkań na świeżym powietrzu ale również w domu.
Wykonany został z najwyższej jakości żeliwa odpornego na wysokie temperatury.
Posiada 3 stabilne nóżki, które są odkręcane oraz pokrywę. Dodatkowo posiada specjalny mechanizm, który po dokręceniu mocno dociska pokrywę.
Kociołek możesz postawić bezpośrednio w ognisku lub zawiesić nad ogniskiem dzięki praktycznemu uchwytowi.
Kociołek stanowi świetna alternatywę dla tradycyjnego grilla lub ogniska. Dania w nim przygotowywane długo utrzymują temperaturę.
A co najważniejsze potrawy w nim przygotowane są zdrowe, ponieważ podczas gotowania nie wydzielają się żadne szkodliwe związki.
Dlaczego warto posiadać w swoim domu garnek żeliwny? Oto kilka powodów:
- oszczędność czasu i miejsca - świetnie sprawdzi się do przyrządzania dań jednogarnkowych. Do przygotowania posiłku będziesz potrzebować tylko jednego garnka, a sprzątanie ograniczy się wyłącznie do umycia jednego naczynia.
- przygotowywane posiłki są zdrowe - przygotujesz zdrowy i dietetyczny posiłek beż użycia tłuszczu, gdyż nic nie przywiera do dna ani ścianek naczynia.
- oszczędność pieniędzy - garnki żeliwne nie są tanie ale za to ich trwałość jest dużo dłuższa niż pozostałych garnków. W konsekwencji raz zakupiony kociołek posłuży na wiele lat.
- stylowy dodatek - kociołek oprócz tego że służy do gotowania może być fajnym elementem dekoracyjnym w domu lub ogrodzie.
Parametry/cechy produktu:
- wykonany w żeliwa
- pojemność: 4l
- wysokość: 21 cm
- szerokość: 26.5 cm
- waga: 10 kg
- producent: EMALIA - RYBNIK
- posiada odkręcane nogi, pokrywę z uchwytem do przenoszenia lub powieszenia
Zalecenia dotyczące użytkowania
- kociołek jest już wypalony i jest gotowy do użycia
- po każdym użyciu, umyty kociołek wysmarować wewnątrz tłuszczem, a jego nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem
- zaleca się używanie drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych
- myć wodą bez dodatku detergentów, ponieważ detergenty mogą przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw
- po skończonym gotowaniu nie należy wlewać do kociołka zimnej wody, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa
- wszystkie informacje związane z użytkowaniem kociołka znajdują się w instrukcji użytkowania dołączonej do każdego kociołka