Kociołek myśliwski żeliwny stojący Garnek 7L Kamille
Znudził Ci się tradycyjny grill i masz ochotę na niebanalną potrawę w czasie imprez lub relaksu na świeżym powietrzu? Żeliwny kociołek myśliwski o pojemności 7L firmy Kamille pozwoli Ci na przyrządzenie rewelacyjnych pieczonek, w których rozsmakuje się cała Twoja rodzina i goście. Produkt ten wykonany jest z wysokiej jakości stopu żeliwa, wykazującego się odpornością na najwyższe temperatury. Materiał ten jest całkowicie naturalny i doskonale przewodzi ciepło, co sprawia, że potrawy są gorące przez długi czas. W komplecie znajdują się odkręcane nóżki, dzięki czemu naczynie można umieścić np. bezpośrednio w palenisku oraz pokrywa, zapewniająca odpowiedni proces duszenia potrawy. Wentylacyjny otwór w pokrywie zapewnia odpowiednią regulację ciśnienia do bezpiecznego poziomu. Zestaw zawiera również odkręcany uchwyt, co pozwala na wygodne zawieszenie kociołka nad ogniskiem.
Kociołek to wspaniała alternatywa dla grilla czy ogniska. Doskonale sprawdzi się podczas wypoczynku na działkach, w ogrodach, a nawet w czasie pikniku z przyjaciółmi. Korzystając z tego rozwiązania na pewno zaskoczysz wszystkich doskonałym smakiem mięs, warzyw i wielu innych potraw.
Ważne: aby kociołek posłużył przez długie lata przed pierwszym użyciem należy dokładnie pokryć go olejem, a następnie wypalić na pusto. W ten sposób tworzy się specjalna warstwa ochronna, która zabezpiecza naczynie przed korozją i przywieraniem potraw.
DANE PRODUKTU:
- Producent: Kamille
- Model: 4801V
- Kolor: czarny
- Materiał: żeliwo
- Pojemność: 7L
- Zestaw zawiera: garnek, odkręcane nóżki, pokrywę, odkręcany uchwyt
Ważne wskazówki korzystania z naczyń żeliwnych:
- Zaleca się wyłącznie mycie ręczne.
- Po zakończeniu użytkowania zaleca się mycie szczotką.
- Po osuszeniu zaleca się natłuszczenie wnętrza naczynia olejem roślinnym.
- Nie zaleca się doprowadzania do przegrzania naczynia.
- Nie zaleca się trzymania gorącego oleju w naczyniu bez nadzoru.
- Nie zaleca się przyrządzania potraw o kwaśnym odczynie.
- Po zakończeniu gotowania nie należy przechowywać żywności w naczyniu przez długi czas. Należy użyć do tego innego pojemnika.
- Nie należy zostawiać pustego naczynia na gorącym palniku lub w palenisku.
- Naczynie nie ma właściwości nierdzewnych - oksydowanie zmniejsza podatność na rdzę, jednak jej nie zapobiega.
Wskazówki czyszczenia:
- Gdy zakończysz gotowanie należy schłodzić naczynie na powierzchni odpornej na ciepło.
- Nie należy schładzać naczynia poprzez wlanie zimnej wody do jego rozgrzanego wnętrza.
- Naczynie należy moczyć w gorącej wodzie przed przystąpieniem do czyszczenia.
- Czyszczenie powinno przebiegać z wykorzystaniem łagodnych detergentów i ciepłej wody.
- Nie zaleca się używania twardych i szorstkich szczotek oraz mocnych środków czyszczących.