Kociołek myśliwski z własnym paleniskiem - doskonała alternatywa dla grilla.
Potrawy przyrządzone na "żywym" ogniu mają niepowtarzalny smak i aromat. Ma zdecydowanie więcej zastosowań niż kociołek żeliwny. Przygotujesz w nim wspaniałą rozgrzwającą zupę gulaszową, leczo, zupę rybną, "wojskową" grochówkę, bigos, pieczonki lub poprostu grzane wino. A po zdjęciu dołączonego do zestawu kociołka możesz na ogniu upiec kiełbaski ( korzystając ze szpikulcy lub dokupując kratkę grillową)
Gotując na dworze oszczędzisz sobie przy okazji intensywnych zapachów w kuchni.
Organizując wspólne kociołkowanie możesz zaprosić gości do wspólnego przyrządzania potraw, co stanowi dodatkową atrakcję - a kiedy danie jest gotowe wszyscy wręcz rzucają się do nakładania :)
Polecamy rozpalenie kociołka drewnem lub węglem drzewnym. Warto poczekać aż drewno zmieni się w żar - w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko przypalenia potrawy.
Kociołek wykonany jest z kombinacji emaliowanej / lakierowanej blachy stalowej oraz stali szlachetnej:
- emaliowane palenisko z popielnikiem i drzwiczkami.
- kociołek emaliowany pojemność 14 litrów z pokrywą;
- komin i chochelka ze stali szlachetnej;
- zamykane drzwiczki paleniskowe umożliwiające łatwe i wygodne uzupełnianie paliwa
- dwa praktyczne uchwyty do wygodnego i szybkiego przenoszenia; wyciągany popielnik;
- 14 litrowy kociołek ze zintegrowanym paleniskiem do przyrządzania zup, gulaszów, sosów lub grzanego wina na świeżym powietrzu np. na tarasie, w ogrodzie na biwaku.
Praktyczny popielnik ułatwia oczyszczanie paleniska, drzwiczki ułatwiają dokładanie paliwa bez konieczności podnoszenia kociołka.
W zestawie znajduje się chochla oraz pokrywka do kociołka.