Kociołek odlewany z żeliwa o specjalnie dobranym składzie, co daje pewność wysokiej jakości wykonania i dożywotniej trwałości. Dzięki swym właściwościom kociołek równomiernie rozprowadza i utrzymuje ciepło sprzyjając przyrządzaniu dań duszonych
Żeliwo nie wchodzi w reakcje z żywnością gwarantuje najwyższą jakość posiłków,
Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.
Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki.
Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.
WYMIARY:
- WYSOKOŚĆ Z NÓŻKAMI OK.35 cm
- ŚREDNICA 24 cm
- WYSOKOŚĆ NÓŻEK 16 cm
- WAGA 11kg
- POJEMNOŚĆ WKŁADU OK. 5L
JAK DBAĆ O KOCIOŁKI ŻELIWNE EMALIOWANE
W czasie zmywania nie należy gwałtownie zmieniać temperatury wody, można do mycia używać praktycznie wszystkich dostępnych na rynku środków do zmywania, ale trzeba pamiętać by bardzo dokładnie je wypłukać, najlepiej gorącą wodą.
Aby dłużej nam służyły od czasu do czasu po wymyciu należy je wytrzeć do sucha a następnie wypolerować wełnianą szmatką maczaną w przetartej przez sito kredzie.
Aby usunąć ślad po przypaleniu należy do naczynia emaliowanego wlać wodę z mieszanką proszku do czyszczenia, płatków mydlanych i sody oczyszczonej, zostawić na około 12 godzin, następnie gotować 30 minut, ostudzić i wylać wodę. Jeżeli zabieg nie pomógł za pierwszym razem należy go powtórzyć.
Aby pozbyć się kamienia z kociołka emaliowanego należy napełnić je do połowy czystymi obierkami z ziemniaków, dolać wody do pełna i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, następnie należy wylać zawartość, a do naczynia wlać odrobinę octu i odstawić na 2-3 doby. Po wykruszeniu kamienia trzeba kilkakrotnie zagotować wodę.
GORĄCEGO GARNKA NIE WOLNO ZALEWAĆ ZIMNA WODĄ !