Makaron z batatów(słodkich ziemniaków) tasiemki 500g
Wyprzedaż! Najlepiej spożyć do 15.02.2024
100% NATURALNE SKŁADNIKI!
Jest to doskonały makaron dla osób trenujących na siłowni, uprawiających sport, planujących dietę. 100% węglowodanów złożonych! Zero cukrów prostych! Zobaczcie na skład :-)
Makaron z batatów tasiemki to wyjątkowy azjatycki makaron: przeźroczysty, bardzo elastyczny, długi i jędrny w konsystencji. Używa się go do zup i dań stir-fry. Popularny w kuchni chińskiej i koreańskiej. Najpopularniejszą potrawą wykonywaną przy użyciu tego makaronu to koreańskie Japchae. Czas gotowania: 5-10 min. Wcześniej najlepiej namoczyć makaron przez 3 godziny. Składniki: mąka z batatów, woda. Produkcja: Chiny
JAPCHAE Koreański makaron smażony z warzywami (i mięsem) dla 2-3 osób.
SKŁADNIKI:
250g makaronu z batatów
1 cebula, pocięta w półplasterki
2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub posiekane
150g liści szpinaku (może być mrożony szpinak liściasty)
1 marchew, pocięta w zapałkę lub starta na grubej tarce
3 cebulki dymki (tylko szczypior) pocięte skośnie w 3cm kawałki
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
5 grzybów shitake, pociętych w paski
200g wołowiny (ligawa) lub wieprzowiny pociętej w cienkie paseczki (opcjonalnie)
2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego ciemnego
1 łyżka cukru
sól do smaku
Do przybrania: 1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni.
Przygotowanie:
1. Makaron gotować w wodzie przez 4-5 minut, osączyć, dobrze przepłukać zimną wodą. Nie przegotować bo straci jędrną konsystencję. Po ugotowaniu makaron można pociąć nożyczkami na krótsze kawałki (ułatwi to jedzenie - według gustu).
2. Szpinak przepłukać, następie zblanszować (sparzyć wrzątkiem) i przepłukać dobrze zimną wodą (szpinaku mrożonego nie trzeba blanszować). Grzyby shitake gotować kilka minut w wodzie, następnie pociąć w paski.
3. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i wołowinę (opcjonalnie), smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor (1-2 min).
4. Dodać pozostałe warzywa (szpinak, marchew, dymkę, kapustę i grzyby) i mieszając od czasu do czasu smażyć 4-5 minut aż będą na częściowo ugotowane ale wciąż trochę chrupkie.
5. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać makaron i przyprawy (bez soli). Wszystko dobrze wymieszać, gotować jeszcze ok. 2 minut aż wszystkie składniki się podgrzeją. Ewentualnie dodolić do smaku.
6. Podawać na ciepło posypane sezamem.