KMINEK ZIARNO 1KG nasiona kminu, aromatyczne, naturalne
✅ Kminek – zdecydowany smak w parze ze zdrowiem?
Ziarno kminku jest przyprawą stosowaną do różnego rodzaju dań. Chociaż odkryte zostało już w starożytności w Azji i w basenie Morza Śródziemnego to jest niezbędnym składnikiem wielu potraw Europy środkowej i wschodniej. Dlaczego więc zdobył tak dużą popularność również w naszej szerokości geograficznej?
Kminek ziarno doskonale komponuje się jako dodatek wzbogacający smak potraw tłustych, mięsnych, z roślin strączkowych i ziemniaków, czyli takich, które niezwykle często goszczą na polskich stołach szczególnie podczas zimy. Dania jednogarnkowe z dodatkiem tej korzennej przyprawy doskonale rozgrzewają organizm, dodają energii i nadają się do długiego przechowywania w piwnicy lub domowej spiżarni.
✅ Do jakich potraw warto go dodać? W kuchni polskiej znajduje różnorodne zastosowanie:
- do tradycyjnego bigosu, jak i innych dań z kapusty, gdzie świetnie wzbogaca ich smak, nadając przyjemnego aromatu i lekkości
- do gołąbków – z mięsem albo z kaszą i grzybami
- do potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny – pieczeni, duszonych potrawek, zrazów, rolad, klopsów
- do tłustego drobiu takiego jak kaczka czy gęś
- do potraw jednogarnkowych z grochem i fasolą
- do sycących zimowych zup – grochowej, ziemniaczanej, cebulowej, jarzynowej czy do flaków
Kminek stanowi także składnik tradycyjnych orientalnych mieszanek takich jak curry, gram masala, harissa. Popularny jest więc m.in. w Indiach. Ziarno kminku tworzy znakomite połączenie z kolendrą, kardamonem czy kurkumą. W Anglii stanowi natomiast składnik tradycyjnych podawanych do herbaty ciasteczek.
✅ Jak stosować ziarna kminku?
Kminek w postaci całych ziaren idealnie nadaje się do wypieków – zarówno domowego chleba i bułek, jak i słodko-korzennych przysmaków. Użyty do posypania z wierzchu będzie przy okazji ozdobą.
Tak samo może zostać wykorzystany do wyrobu kiełbas, pasztetów i pieczeni. Warto dodać odrobinę kminku do pieczonych i duszonych potraw w trakcie ich przyrządzania.
▶️ SKŁAD
- WARTOŚCI ODŻYWCZE: WARTOŚĆ W 100G
- Wartość energetyczna kcal: 258 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1079 kJ
- Tłuszcz: 22,27 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,53 g
- Węglowodany: 14,59 g
- w tym cukry: 0,62 g
- Błonnik: 38 g
- Białko: 19,77 g
- Sól: 0,04 g
▶️ INFORMACJE DODATKOWE
- Nazwa łacińska: Carum carvi semen
- Opis towaru: Mielone nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. Przyprawa ta doskonale sprawdzi się w przypadku ciężkostrawnych dań, takich jak np. smażone i tłuste mięsa, potrawy z fasoli czy kapusty. Jest pomysłowym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, twarożku czy pieczonego kurczaka.
- Składniki: 100% kminek ziarno.
- Data ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do mięs, do zup, do dań jednogarnkowych, do wędlin i domowych wyrobów
- Smak: ostrykorzenny
- Kształt: ziarno
- Sód: 0,04 g