Kminek - nasiona mielone - 250g
Opis rośliny
Gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych, najlepsze rejony do uprawy w Polsce to Żuławy i północna Polska. Wymaga żyznych, wilgotnych i ciepłych gleb. Uprawiany z siewu nasion do gruntu. Kminek został znaleziony podczas wykopalisk z młodszej epoki kamiennej. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako środek ułatwiający trawienie potraw z nasion roślin strączkowych. Według traktatu O sztuce kulinarnej Rzymianie stosowali go nie tylko jako przyprawę do bobu i grochu, ale także do sosów i mięs. Stosowany także szeroko w średniowiecznej Europie.
Właściwości
- owoc kminku (cała, wysuszona rozłupka) stosowany przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i laktację, działa bakteriobójczo
- nasiona kminku o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku, stanowią przyprawę do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek i sera, potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu, wypieków oraz zup
Charakterystyka produktu
Zawartość: nasiona mielone
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Carum carvi L.
Waga: 250g