Skład: ziarno kminku koptyjskiego, Ajwain seeds
Ajwain nazywany również kminkiem koptyjskim to klasyczna przyprawa kuchni indyjskiej. Zapach adżwanu jest zbliżony do tymianku, lecz ostrzejszy. Klasycznie używany w kuchni hinduskiej i orientalnej do przyprawiania roślin strączkowych, ziemniaków...
Producent: TRS
Kraj pochodzenia: Indie
Dzięki wysokiej zawartości tymolu, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, zapobiega biegunkom i wzdęciom, poprawia apetyt. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga na bóle reumatyczne i astmę.
Przed użyciem należy go zmielić w moździerzu, lub rozkruszyć w rękach. Warto również zwrócić uwagę, że Ajwain rozpuszcza się w tłuszczach i dopiero zastosowany do smażenia czy pieczenia w pełni rozwinie swe smakowe i aromatyczne właściwości.