TRS Adżwan (Ajwain) Nasiona, 100 gramów
Adżwan jest popularną przyprawą indyjską. Z wyglądu jest nieco podobny do lubczyku, jednak posiada zupełnie inne właściwości i smak.
KMINEK AJWAIN, ADŻWAN 100g TRS
Kminek koptyjski ,adżwan
Ajwan, nazywany również carom , pochodzi z Indii. Należy do tej samej rodziny roslin co kminek, kmin i koper ogrodowy.
Zapachem podobny jest do tymianku. Ma pikantny, lekko gorzki smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do pieczenia chleba i potraw warzyw lub jako dodatek do placków.
Używany w całości lub rozgnieciony w moździeżu.
Stosowany jest również przy takich dolegliwościach jak ból brzucha, wymioty, gorączka.
W kuchni indyjskiej używany jest do przygotowania cebulowego bhaji, pakora.
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: 05/2024
Adżwanu nie spożywa się na surowo – dodaj go do gotowanego dania, tak by miał czas ugotować się wraz z resztą składników.