HURTOWNIA EGZOTYCZNYCH PRZYPRAW I HERBAT JESTEŚMY BEZPOŚREDNIM IMPORTEREM PRZYPRAW, HERBAT, ZIÓŁ PRZYPRAWOWYCH, YERBA MATE. POSIADAMY W OFERCIE PONAD 300 RODZAJÓW PRZYPRAW W ATRAKCYJNYCH CENACH
KUMIN CAŁY (KMIN RZYMSKI) 100G
SPR071 KMIN RZYMSKI 200G
Kumin to gorzko-słodka, aromatyczna przyprawa o lekko pieprzowym posmaku, popularna w potrawach bliskiego wschodu. Ma mocny i aromatyczny zapach ,ostry, lekko słodki smak. Z wyglądu i smaku przypomina troszkę zwykły kminek, jednakże nim nie jest. Kmin rzymski jest spokrewniony z kminkiem, anyżem, koprem i fenkułem. Przyprawą są nasiona tej rośliny.
Doskonale nadaje się do potraw z tłustych mięs ( baranina, wieprzowina), sosów. Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych typu curry, garam masala, 7-smaków arabskich. Podnosi walory smakowe potraw z fasoli, soczewicy i cieciorki, przyprawia się nim arabski falafel ( kotleciki z cieciorki) i humus (pastę z cieciorki).
Indyjska zupa pomidorowa - składniki:
- pomidory 6 dużych
- mleko kokosowe z puszki 0,5l
- Bulion na włoszczyźnie
- woda - 0,5 l
- cebula - 1 sztuka
- świeży imbir 3 cm kawałek
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- papryczka chilli - 2 sztuki
- liść laurowy - 1 sztuka
- kmin rzymski zmielony- 1 łyżeczka
- kolendra - 0.5 łyżeczki
- garam masala - 0.5 łyżeczki
Podgrzej olej w garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir. Wszystko smaż, aż cebula się zeszkli. Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli papryczki chili, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez ok. 4-5 minut i dodaj pomidory. Dolej mleko kokosowe i 0,5 l wody, dodaj bulion. Gotuj ok. 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z chlebem.