Kluski Ryżowe MATAMUN Tteok-bokki 600 g
(3 paczki po 200 g)
Tteokbokki (tteokmyeon z kor. 떡면; „makaron z ciasta ryżowego” lub tteok-bokki-tteok z kor. 떡볶이 떡; „ciasto ryżowe na tteokbokki”) to niezwykle popularne, koreańskie kluski wyrabiane z ciasta tteok, powstałego z krótko ziarnistego, kleistego ryżu. Ten sztandarowy element kuchni koreańskiej, spotykany w rozmaitych kształtach, kolorach i smakach jest niezbędnym składnikiem wielu najsmaczniejszych koreańskich dań. Dzięki swojej uniwersalności może być zarówno na słodko, jak i na słono.
To świetny sposób na urozmaicenie potraw duszonych, ramyeon i zup, ale sprawdzą się także w roli głównej - na słono, ostro lub na słodko. Poprawnie przygotowane, smakują wspaniale nawet w towarzystwie skromnych dodatków, np. w miodzie z sezamową lub orzechową posypką.
Składniki:
- Ryż 99,1%
- sól
- regulator kwasowości E330
- alkohol
W 100 g produktu:
- energia: 963 kJ / 238 kcal
- tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g
- węglowodany: 55 g w tym cukry: 2,2 g
- białko: 4,53 g
- sól: 0,33 g
Tteokbokki to jeden z głównych składników koreańskiej potrawy Topokki (tteokbokki, teokbokki, ddeokbokki, dukboki). To popularna koreańska potrawa przyrządzana na bazie mąki ryżowej i słodkiego czerwonego sosu chilli o nazwie Gochujang.
Uważa się, że czerwone, pikantne tteokbokki z sosem gochujang pojawiły się po raz pierwszy w 1953 roku. Kiedy Ma Bok-lim uczestniczyła w otwarciu chińskiej restauracji, przypadkiem upuściła tteok do sosu, a po spróbowaniu okazało się, że dobrze smakuje. Potem zaczęła je sprzedawać w Sindang-dong na straganie
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Young Poong Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Korea
Termin przydatności do spożycia: 13/11/2024