Kluski ryżowe do Tteokbokki, małe słupki 1kg - Jongga
Uwaga! Krótka data minimalnej trwałości.
Najlepiej spożyć do: 22.01.2025
Produkty z krótkim terminem ważności nie podlegają zwrotom.
____________________
Duże opakowanie małych, ryżowych kopytek tteok do koreańskiego przysmaku street food - tteokbokki.
Tteokkmyeon to niezwykle popularne, koreańskie kluski wyrabiane z ciasta tteok, powstałego z krótkoziarnistego, kleistego ryżu. Ten sztandarowy element kuchni koreańskiej, spotykany w rozmaitych kształtach, kolorach i smakach jest niezbędnym składnikiem wielu najsmaczniejszych koreańskich dań. Dzięki swojej uniwersalności może być zarówno na słodko, jak i na słono.
Kluski tteok, cenione za swój delikatny smak oraz gibką, zwartą, a zarazem lepką konsystencję chętnie wykorzystuje się jako dodatek do zup i potraw duszonych, ale równie znakomicie sprawdzają się także w roli głównej. Najlepszym tego przykładem jest danie tteokbokki - kluseczki tteok skąpane w słodko-ostrym, czerwonym sosie z dodatkiem pasty paprykowej gochujang. Podawane na bogato z dodatkiem zielonej cebulki, rybnych kotlecików i jajek, od lat zajmuje cieplutkie miejsce w sercach rodowitych Koreańczyków oraz turystów.
Do przygotowania tteokbokki tradycyjnie używa się cylindrycznych klusek tteok, przypominających bardzo długie kopytka. Ten rodzaj jest też używany do wzbogacenia dań ramyeon i duszonek.
Przechowywać w lodówce w temp. 0~4°C. Produkt o ograniczonej trwałości.
Kraj pochodzenia: Korea Południowa
Pełny skład
Ryż, sól rafinowana, alkohol
Skład:
Wartości odżywcze (w 100g/100ml)
- Wartość energetyczna: 920kJ/220kcal
- Tłuszcze: 1,5g
- Węglowodany: 49,1g
- *w tym cukry: 0,1g
- *w tym błonnik: 1,7g
- Białko: 4,4g
- Sól: 5g