Klar-zyme - mocny środek klarujący do win trudnych. Można go używać na dwa sposoby:
- jako klarownik - przyspiesza opadanie osadów, skuteczny zwłaszcza w przypadku trudnych win: jabłkowych, śliwkowych, pomidorowych,bananowych itp.
- ułatwia tłoczenie soku - dodany do rozdrobnionych owoców ułatwia wyciskanie i zwiększa wydajność procesu
Sposób użycia Klar-zyme:
- wyciskanie soku:rozcieńczyć odpowiednią ilość Klar-zyme z wodą w stosunku 1:10, następnie dodać do owoców, proces trwa 24h
- klarowanie: rozcieńczyć odpowiednią ilość Klar-zyme z wodą w stosunku 1:10, następnie wymieszać z winem, które zakończyło fermentację
- klarowanie nalewek - dawkę należy dobierać indywidualnie
Wydajność: 10m na 50l
UWAGA!!! Aby klarowanie było skuteczne fermentacja musi być zakończona. W tym celu można użyć stoper fermentacji.