Kiszony topinambur 520g
Ukisiliśmy dla Ciebie prawdziwy rarytas! Delikatny, kwaskowaty i lekko chrupiący. Naturalnie intensywny, pełny smaku kiszony topinambur z dodatkiem aromatycznego czosnku, chrzanu oraz wyjątkowej soli kłodawskiej, które razem tworzą idealną kompozycję. Prosty skład, najlepsze składniki.
Kiszony topinambur to warzywo o niezwykłych właściwościach, prawdziwy zdrowy smakołyk!
Jest niepasteryzowany, dzięki czemu fermentacja trwa, także po otwarciu może się pienić i gazować. Smak zaskoczył wielu… Spróbuj :)
Dlaczego jest tak dobry?
Topinambur pochodzi od sprawdzonych dostawców. Zbierany w sezonie aby zachować jak najlepszą świeżość.
Nie zawiera octu. Wybieramy najlepsze warzywa, przyprawy i kłodawską sól kamienną niejodowaną. Bez drogi na skróty i oszukiwania - podajemy uczciwie prawdziwy skład, niczego nie ukrywamy, a nasze produkty sami jemy/pijemy codziennie.
Topinambur jest niskokaloryczny i zawiera bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując kiszony topinambur jest:
- bez konserwantów
- bez octu
- bez dodatku cukru
- niepasteryzowany
- kiszony naturalnie w kontrolowanej temperaturze
- kiszony z miłością!
Jak go robimy?
Najpierw kisimy topinambur naturalnymi metodami. Dostarczają nam go zaufani rolnicy. Dodajemy czosnek, aromatyczny chrzan, sól kłodawską. Następnie dzieje się ferment, topinambur wypuszcza całe swoje dobro, czego efektem są pyszne kiszonki.
Bez żadnych dodatków konserwujących, przyspieszających czy wzmacniających smak. W odpowiednim momencie przekładamy go do słoików. Ustawiamy w kontrolowanej temperaturze i wysyłamy do Ciebie. Potem spokojnie leżakuje w kontrolowanej temperaturze i czekają aż go zamówisz. Sama natura.
Jak go jeść?
Kalafior topinambur ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest lekko chrupiący więc możesz go jeść bezpośrednio ze słoika lub dodać do warzywnej kanapki.
Idealnie wkomponuje się w smaki zup warzywnych, sałatek oraz past. Możesz go dodać do ryżu i innych dań obiadowych.
Aktywnie fermentują - co to oznacza?
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W iku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika nawet, gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Jak przechowywać?
Ze względu na to, że nasze produkty są niepasteryzowane i nie zawierają konserwantów fermentacja aktywnie pracuje, czyli innymi słowy produkty cały czas się kiszą. Żeby zwolnić ten proces, a tym samym wydłużyć ich czas przydatności do spożycia najlepiej je przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu (max. 20 stopni).
Ile przetrwają?
Ich okres przydatności do spożycia to 4 miesiące od dnia produkcji. Nie jest długi, bo są niepasteryzowane, jak już wspomnieliśmy.
Składniki: Topinambur, woda, czosnek, chrzan, sól kłodawska
Masa netto: 520 g
Masa netto po odcieku: 280 g
To nie są zwykłe kiszonki. To Kiszone Specjały.
WAŻNE! Nie wysyłamy paczek w piątki, żeby fermentowane produkty nie leżały w magazynie kurierów.