Wszyscy wiemy, że kiszonki to doskonałe źródło witamin i naturalny sposób na wspomożenie odporności. To bogactwo witaminy A, E, K, PP, C i witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Co szczególnie ważne, podczas procesu kiszenia, przetwory nie tylko nie tracą żadnych z tych związków, ale też zwiększają ilość wit. C i wit. z grupy B! Najpopularniejsze kiszonki w Polsce wytwarza się z kapusty i ogórków. Natomiast za wschodnią granicą kisi się większość warzyw a nawet owoce np. jabłka, arbuzy. Mamy dziś dla Państwa szeroką propozycje kiszonych warzyw zawierają pełen wachlarz witamin i minerałów.
INNE ZALETY KISZONEK:
• Mała zawartość cukrów – podczas kiszenia spada ilość cukrów obecnych w warzywach i owocach, dzięki czemu są lżej strawne i mniej kaloryczne.
• Odtruwają i oczyszczają organizm – w procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
• Działają przeciwnowotworowo – jak wynika z badań, podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo.
• Zwiększają odporność na infekcję i wzmacniają nasz organizm.
• Pobudzają jelita do prawidłowej pracy i wspomagają trawienie dzięki dużej zawartości błonnika i kwasu mlekowego.
• Regulują ciśnienie krwi – dzięki zawartej w kiszonkach acetylocholinie.
Warto też wspomnieć, że szklanka soku z kiszonej kapusty czy ogórków łagodzi stany po alkoholowym szaleństwie
Dzięki zawartości witaminy z grupy B i C, które wypłukują z naszego organizmu alkohol, szybciej pozbywamy się toksyn i skutecznie walczymy z kacem