Kiszone śledzie firmy Kallax – duża puszka 710 g – DUŻA PUSZKA!
Jak powstają śledzie Surströmming?
Surströmming oznacza w języku polskim kiszone śledzie. Jest to jeden z najbardziej tradycyjnych i zarazem nietypowych przysmaków szwedzkiej kuchni. Śledzie łowione są w okresie wiosennym i umieszczane w beczkach razem z wodą solankową, pod wpływem której przez kilka miesięcy ulegają procesowi fermentacji. W taki sposób powstaje ich wyjątkowy smak i zapach. W następnym kroku pakowane są do puszek i sprzedawane w szwedzkich sklepach pod koniec lata. Przez pozostałą część roku ich dostępność jest limitowana, co sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe.
W tradycyjny sposób jedzone są z ciemnym pieczywem, tzw. tunnbröd, posiekaną czerwoną cebulą i ugotowanymi ziemniakami.
Uwaga! Podczas procesu fermentacji ulatnia się gaz, który nadaje puszkom wypukły kształt (wieczko puszki wybrzusza się). Nie jest to wada produktu.
Na życzenie klienta wystawiam rachunek.
Termin przydatności do spożycia: 31.12.2024r.
Natychmiastowa wysyłka gwarantowana :)