Przedmiotem aukcji są kiszone rydze w słoiku 500 ml. Grzyby zatwierdzone przez klasyfikatora nr 2944.
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. W jego trakcie wydziela się dwutlenek węgla, dlatego po otworzeniu paczki wieczka z kiszonymi produktami mogą być wypukłe. Jest to całkowicie naturalne zjawisko. Przechowujemy je w lodówce bądź innym chłodnym miejscu, uprzednio delikatnie odkręcając wieczko, odgazowujemy je.
Nie pasteryzujemy naszych kiszonek, ponieważ mija się to z celem ich spożycia (podczas pasteryzacji zabija się bakterię, na których nam najbardziej zależy).
Ze względu na brak jakichkolwiek ulepszaczy oraz środków chemicznych przy uprawie jak i przetwarzaniu, prosimy o przechowywanie naszych produktów w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
Produkt pochodzi z gospodarstwa ekologicznego znajdującego się w północno-wschodniej Polsce - Mazurach, terenach czystych i dziewiczych. Członkowie rodziny od wielu lat zajmują się produkcją żywności ekologicznej. W 2016 roku otrzymali niżej zamieszczony certyfikat. Na terenie gospodarstwa nie są używane ŻADNE środki ochrony roślin czy nawozów sztucznych.