Kiszone pędy czosnku po ukraińsku
Tradycyjny ukraiński przepis
waga: 600 g.
kraj pochodzenia: Ukraina
Skład: pędy czosnku, sól, woda.
Czosnek jedna z najstarszych przypraw, w wielu krajach.
Wspaniały i przydatny produkt znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie alternatywnej, ale i przemyśle spożywczym.
Dzięki wyrazistym zapachu i smaku oraz ostrości stosuje się go jako obowiązkowego elementu w kuchni na Wschodzie, w Azji, Ameryce, Hiszpanii, Rosji.
Mało kto wie, że do spożycia nadają się nie tylko same żarówki lub ząbki, a także strzały i pędy czosnku. Przepis na ich przygotowanie jest bardzo proste.
Zielone strzałki służą świetną przekąską, pióra dodają do różnych sosów, do mięsa, ryb, połączyć z warzywami.
Kiełkujący czosnek, który wyglądem przypomina cebulę może budzić pewne wątpliwości.
Najnowsze badania naukowe przeczą jednak tej teorii. Jak donosi Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry", kiełkujący czosnek jest bardzo zdrowy.
Co więcej, obecność młodych pędów świadczy bardzo dobrze o jego jakości. Zdaniem naukowców, zielone pędy czosnku są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, regulujących pracę serca i chroniących przed nowotworami.
Badacze tłumaczą jasno: skoro czosnek wypuszcza pędy, to znaczy, że zawiera substancje chroniące przed chorobami.
Zielone strzałki służą świetną przekąską, pióra nadają się do różnych sosów, do mięsa, ryb, świetnie łączą się z warzywami.
Strzałki pociąć na długość 5-4 cm i smażyć ok. 5 minut na oleju na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, możesz też dodać trochę soku z cytryny i skórki z cytryny